Вести

МАЛИ: ВОДИМО ОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ ЗА БОЉИ ЖИВОТ ГРАЂАНА

Као што је председник Вучић и обећао, од јуче у продавницама у Србији по нижим ценама може да се купи 20 основних производа за исхрану, хигијену и кућну хемију. Председник је одржао и обећање да ће управо од најефтинијих производа за доручак направити сендвич и поделити са министрима Синишом Малим и Томиславом Момировићем што је јуче и учинио. Из опозиције су се одмах након тога чуле опаске да председник сендвич није ни пробао, већ само министри.

"Доручак је био сјајан и то није ни први ни последњи који ћемо имати на исти начин, јер ако се сећате ми смо одрасли на паризеру. У нашим генерацијама био је паризер, карнекс паштета, месни нарезак и виршле, нисмо друго имали тада. Иначе и за моје клинце данас, паризер је омиљени доручак. Напади опозиције су лицемерни и бесмислени. Видели сте када је председник Вучић узео пола киле хлеба "Сава“ са паризером, ја сам узео четврт и то сам појео. Оно што нисте видели, сада да вам откријем, он је узео и моју четврт и појео. А онда одмах после тога чујемо неке теорије завере како он није јео и да недостају два минута у снимку. Толико о лажима и лицемерју опозиције", рекао је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Према његовим речима, лажи и лицемерје опозиције могло се видети и приликом усвајања ребаланса буџета.

"Дан после усвајања рекли су, то је лоше јер је ребаланс усвојен без дискусије. Па они су вриштали и пиштали и прекидали дискусију. То су само неки од примера лицемерних потеза и коментара. Слично се десило када је председник објавио да идемо са 20.000 једнократне помоћи за наше пензионере. Подсетићу, дали смо прошле године 20.000 динара једнократне помоћи и била су повећања од 12,1 одсто и 5,5 одсто, а биће још једно од 14,8 одсто, али хајде још додатно да побољшамо живот наших пензионера, да имамо једнократну помоћ. Одмах је опозиција реаговала, како то више није ребаланс већ је сада дебаланс зато што у ребалансу буџета нема тог новца. Да нема тог новца морали би да правимо нови ребаланс, тог новца има, а што ви не знате да прочитате буџет то је ваш проблем. И онда долазимо до коментара на ниже цене производа, сад кажу ни то није добро", навео је Мали и додао да су водили врло одговорну политику којој је бољи живот грађана увек био главни циљ.

 

Успешно се боримо са инфлацијом, цене иду доле

Инфлација у Србији се смањује, успели смо да је савладамо и очекујемо да ће крајем године износити око осам одсто, изјавио је Мали.

Додао је да се успешно води економска борба да реалан доходак грађана буде већи од раста цена како би се задржао и очувао животни стандард.

"Боримо се за то да се снизе цене основних животних намирница и сјајна је вест да се иде са нижим ценама, јер то показује бригу за људе", рекао је Мали на ТВ Хепи.

Мали је навео да се, упркос лицемерним коментарима на појефтињење појединих производа, неће одустати од политике која значи борбу за добробит грађана, те да ће се наставити са повећањем плата, пензија, исплатама помоћи грађанима.

Према његовим речима, политика Србије подразумева повећање плата и пензија да би грађани имали већи стандард како би се одбранили од раста цена.

Нагласио је да је у првих шест месеци ове године раст пензија износио 6,3 одсто у реалном износу, у односу на инфлацију, те да ће се наставити са подизањем износа пензија прво у октобру 5,5 одсто, потом још 14,8 одсто у јануару следеће године.

"Десила нам се светска криза, прво са проблемима у ланцима снабдевања, потом енергетска, али ћемо упркос томе имати БДП у апсолутном износу између 68 и 69 милијарди евра, док је 2012. БДП у апсолутном износу износио 33 милијарде евра", нагласио је Мали. 

Мали је поручио да је реалан раст плата у јуну у односу на јун прошле године износио 1,2 одсто, што значи да и поред инфлације и пензије и плате расту, а тиме и животни стандард наших грађана.

"Успевамо да раст зарада и пензија буде изнад инфлације коју за следећу годину очекујем на нивоу од око 4,6 одсто", рекао је министар Мали, и поручио да су опозициони посланици у Скупштини Србије покушали да блокирају усвајање ребаланса буџета, те да у томе нису успели, али да је, како је рекао, штета што је изостала дискусија о том важном закону. 

Осврнуо се и на најаву председника Србије Александра Вучића да ће пензионерима бити исплаћена помоћ од по 20.000 динара, речима да је то лепа вест и да има новца за ову помоћ, као и за исплату по 10.000 динара за свако дете до 16 година која ће почети крајем септембра, а за коју је до сада пријављено више од милион деце.  

Истакао је да је држава преузела терет кризе на себе контролисаним ценама основних животних намирница, гаса, струје, брашна, које је, како је рекао, најјефтиније у региону, и додао да у Србији није било несташица хране када је кренула епидемија короне, иако су у неким земљама у том периоду били празни рафови.

"Када су кренуле несташице у свету напунили смо робне резерве основним намирницама да не бисмо имали несташице, јер ако долази до поремећаја на тржишту може доћи до несташица. О томе смо размишљали унапред и нису се десиле несташице", поручио је Мали. 

Рекао је да је Србија спремна да уради све да би грађанима Србије било боље, те зато подизање плата, пензија, ниже цене производа, и додао да се раст животног стандарда најбоље види кроз износ просечне плате која ће у децембру ове године достићи  840 евра, док је 2012. година износила 331 евро.

Уз нижа примања, како је додао, тада се нису градиле ни школе, болнице, ауто-путеви, није било инвестиција.

Мали је прокоментарисао и потез Народне банке Србије о ограничавању каматних стопа на стамбене кредите речима да ће то бити значајна помоћ задуженим грађанима која ће им умањити трошкове кредита и до 25 одсто.

"Грађани који су узели кредите трпе последице због раста камата Европске централне банке, овим потезом ће и банке да преузму део терета кризе", рекао је министар Мали и нагласио да се не може рећи да се ствари не мењају на прави начин.

Додао је да се очекује састанак премијерке са представницима трговинских ланаца како би се видело који производи још могу бити снижени у маркетима, што је, како каже, додатни подстрек да се процес смањивања цена убрза“, рекао је министар Мали.

Мали је оценио да је криза у свету никада већа, али да се Србија добро бори, да су сви макроекономски индикатори добри, да се на почетку кризе добро реаговало када се помогло малим и микро предузећима да сачувају радна места, те да смо због предузетих мера, у 2020. и 2021. години били, кумулативно, најбрже растућа економија у Европи. 

"Све смо урадили како треба да бисмо данас били ту са стабилним макроекономским индикаторима, јавним дугом од 50,8 одсто БДП-а, растом два квартала узастопно, док једна Немачка бележи негативан раст", навео је Мали.

Закључио је да је Србија на добром путу да оствари зацртани циљ да 2025. године просечна плата износи 1.000 евра и пензија између 430 и 450 евра.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи