Вести

МАЛИ: ЖИВОТНИ СТАНДАРД ГРАЂАНА У ФОКУСУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће прве увећане пензије за девет одсто данас бити на рачунима пензионера који припадају категорији „самосталне делатности“.

Мали је нагласио да су грађани и њихов животни стандард у фокусу Владе Србије и да се неће дозволити да актуелна економска криза и сви изазови са којима се суочавамо утичу на квалитет њиховог живота.

Зато, као што смо и обећали, идемо са повећањем пензија, плата у јавном сектору и минималне зараде, навео је Мали и додао да већ данас, 2. децембра, пензионери који припадају категорији самосталних делатности ће добити за девет одсто веће пензије.

Мали је најавио да ће за девет одсто веће пензије у уторак, 6. децембра, добити они који припадају категорији војних и пољопривредних пензионера, док ће 10. децембра бити исплаћена категорија „запослени“, која броји највише пензионера.

Посебно радује што се средства за ове увећане пензије издвајају из буџета Фонда ПИО који бележи бољу наплату доприноса и има више новца, указао је Мали.

Мали је подсетио на то да су пензије повећане од 1. новембра за девет одсто, али и нагласио да ускоро, односно од 1. јануара 2023. године, следи ново повећање од 12,1 одсто, чиме долазимо до тога да ће просечна пензија у 2023. години бити за 20,8 одсто већа у односу на 2022. годину.

Мали је нагласио и да пензије расту из године у годину, иако скоро три године траје криза у свету, прво проузрокована пандемијом, а потом и дешавањима у Украјини.

И поред свих изазова са којима се суочавамо наше јавне финансије су стабилне и сва повећања примања грађана неће угрозити њихову стабилност, истакао је Мали.

Мали је рекао и да се према пројекцијама Министарства финансија очекује да просечна пензија у децембру буде 287,2 евра, а у децембру 2023. године 322 евра.

Морамо да водимо рачуна о пензионерима, да их подржавамо, да будемо уз њих. Сва обећања која смо дали смо испунили у дан и у динар. Као што је председник Александар Вучић својевремено обећао да ће просечна плата у Србији бити 500 евра, и то смо испунили, сада нам је циљ да до краја 2026. године просечна плата буде хиљаду евра, а пензија између 420 и 450 евра, поручио је Мали.

Мали је подсетио и да се од 1. јануара очекује и повећање плата у јавном сектору од 12,5 одсто, док ће плате за војна лица, официре, подофицире и војнике по уговору бити повећане за 25 одсто.

Такође, како је Мали навео, минимална зарада ће од 1. јануара бити већа за 14,3 одсто.

Мали је поручио да настављамо да бринемо о грађанима и да штитимо њихов животни стандард, истакавши да се Влада домаћински понашала и водила одговорну економску политику и сада имамо довољно новца и за повећање пензија и плата и минималне зараде.

То је одговорна политика и одговорно вођење јавних финансија и од тога нећемо одустати, закључио је Мали

 

 

Извор: Танјуг