Вести

МАРТИНОВИЋ: ОСНОВНА ВИЗИЈА ЈЕ ИЗГРАДЊА МОДЕРНЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић рекао је, на првом састанку са члановима Посебне радне групе за израду новог Акционог плана Програма за реформу система локалне самоуправе у Србији, а који ће обухватити период од 2024. године до 2025. године, да је основна визија изградња модерне и одговорне локалне самоуправе која пружа услуге истог квалитета грађанима и привреди у сваком делу земље.

Министар Мартиновић је навео да ресорно министарство наставља с реформом локалне самоуправе, наводећи да ће се у наредном периоду израдити Акциони план, усклађен са захтевима савременог доба и реалним потребама грађана.

"На локалном нивоу људи остварују највећи део својих права. Локална самоуправа је у непосредном контакту са грађанима и зато задовољство грађана директно зависи од квалитета њеног рада. Управо због тога она мора да примењује начела добре управе, и да својим деловањем допринесе уједначеном развоју свих крајева Србије", рекао је Мартиновић.

Подсетио је да је усвајањем Програма за локал, пре две године, први пут локална самоуправа у Србији добила дефинисан правац развоја у оквиру важног документа, а да до тада није постојала заједничка јавна политика за локал.

"Програм је део Стратегије реформе јавне управе у Србији, што додатно говори о његовом значају и улози. У њему смо се јасно определили за политику развоја чији су конкретни циљеви - модернизација наших градова и општина и највиши стандард и квалитет живота свих наших грађана", навео је министар Мартиновић.

Додао је да бројне анализе које је спровело Министарство говоре о томе да постоје одређене неједнакости у капацитетима, додајући да се у то и лично уверио на терену кроз комуникацију коју је остварио са локалним руководством и са грађанима.

"Као ресорни министар, од краја јануара до данас, обишао сам велики број јединица локалне самоуправе. Сваке недеље посетим две до три општине или града што значи да је Министарство врло присутно на терену", навео је Мартиновић.

Министар Мартиновић је истакао да је локални развој неуједначен и да део општина и један мали број мањих градова не успева најделотворније да обавља све послове, док, с друге стране, постоје примери општина и градова који имају висок степен развијености и који без икаквих потешкоћа могу да преузму и већи обим послова и теже задатке.

"Важно је да јединице локалне самоуправе на путу наше реформе осете да нису ни саме ни запостављене. Подршку даје, пре свега, ресорно министарство, али и други државни органи. Унапређење наших градова и општина нужно подразумева ефикасније праћење стања и надзор у областима из делокруга рада државних органа, као и јаче партнерство и бољу међусобну комуникацију између локалног и републичког нивоа", рекао је Мартиновић.

Додао је да подршку том напретку пружа и невладин сектор и стручна јавност, а директно учешће јединица локалне самоуправе у позитивним променама од пресудне је важности.

Мартиновић је истакао да ресорно министарство има подршку међународне заједнице у свему што ради.

"Тако је један од главних задатака пројекта "Локална самоуправа за 21. век" који спроводимо уз подршку Швајцарске припрема овог акционог плана чија је сврха креирање још бољег амбијента за живот и рад људи", рекао Мартиновић.

 

 

 

Извор: Танјуг