Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ГУБИЦИ У ТРАНСПОРТУ 120 МИЛИОНА ЕВРА, ДО КРАЈА ГОДИНЕ 600 МИЛИОНА

"У овом тренутку најважније је јавно здравље и да сачувамо грађане и земљу. Економских и финансијских последица ће бити и Влада Србије заједно са председником Александром Вучићем активно ради на програму економских мера како бисмо кроз све тешкоће прошли најоптималније", изјавила је потпреседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да у овом тренутку према проценама губици у транспорту износе око 120 милиона евра, при чему највеће губитке бележи ваздушни саобраћај.

"Ваздушни саобраћај свакако трпи највеће губитке. На Аеродрому „Никола Тесла“ 22. марта прошле године било је 14.500 путника, ове године на исти дан 71 путник. Губитке бележе и све друге врсте транспорта, од водног до железничког. Процене су да ће до краја године губици у транспорту бити око 600 милиона евра", изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала да држава чини све да прођемо са што мање последица, те да систем и све службе функционишу.

 

Снабдевање грађана приоритет, 26.000 камиона ушло у Србију

"Сви путеви у Србији су проходни и то је сада најважније због снабдевања Србије робом, али и протока међународног транзита кроз нашу земљу. Транспорт је од виталног значаја и до јутрос у шест сати на територију Србије ушло је 26.000 теретњака, од чега половина за снабдевање наших грађана", изјавила је Михајловић.

Михајловић је истакла да је Србија прва донела све неопходне мере и одлуке како би се транзит несметано одвијао и на тај начин показала свима да он мора да иде.

"Транзит је важан за све државе у региону – од Румуније, Бугарске, Македоније. Наравно да се трпе и одређени губици, али најважније је да грађанима обезбедимо све потребно", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да постоје строге процедуре и возачи се строго контролишу.

"Сви возачи су контролисани од стране граничне полиције, царине и санитарне инспекције. Наши возачи су у камиону до истовара робе, потом иду у изолацију до следећег путовања. Када је реч о транзиту, ти камиони могу да се задрже највише 12 сати на територији наше земље и возе у конвоју под полицијском пратњом", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је јавно здравље најважније и да држава чини све да сачува животе и земљу.

"Систем функционише, раде све службе, грађани највећу помоћ могу да нам пруже тако што ће остати код куће", закључила је Михајловић.

 

Нови летови за наше грађане у Истанбулу, Ларнаки и Солуну

Влада Србије заједно са кабинетом председника Републике Александром Вучићем наставља и данас са упућивањем авиона по наше грађане који су због блокаде саобраћаја проузроковане паднемијом Цовид 19 остали на међународним аеродромима широм Европе и света, рекла је потпредседница владе и министарка сабораћаја Зорана Михајловић.

"Данас нешто после поноћи слетео је авион из Париза са 145 наших грађана међу којима су биле и две бебе. Већ је кренуо авион за Истанбул којим ће у Србију бити враћено више од 170 држављана Србије", рекла је Михајловић.

Касно поподне имаћемо и лет за Ларнаку и Солун одакле ћемо, такође, вратити наше држављане и њихов долазак очекујемо после поноћи", нагласила је Михајловић.

Министарка додаје да Влада Србије наставља да организује и хуманитарне летове за Кину одакле нам стиже медицинска помоћ.

"На београдски аеродром поподне треба да слети још један авион из Шангаја у коме ће бити потребна опрема за здраствени систем и грађане Србије у борби против Цовид19. Велика захвалност народу Кине, њиховом председнику и амбасадорки НР Кине у Србији Чен Бо", рекла  Михајловић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС