Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ЈАВНИ ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ СРЕДИНОМ ЈУНА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је повећање енергетске ефикасности национални циљ и да је реч о дугорочном пројекту који ће донети корист и грађанима и држави.

“Повећање енергетске ефикасности је процес који ће трајати неколико година. Управо је завршен конкурс за локалне самоуправе које су имале новац у својим буџетима за ове пројекте. Оне ће сада расписати два јавна позива – један за компаније које ће се бавити заменом столарије, али и заменом кровова, индивидуалних ложишта, изолацијом кућа и стамбених зграда. Критеријуми ће бити јасни, сада неће бити дозвољено повећање цена, само квалитетне и добре фирме са реалним ценама долазе у обзир. Други јавни позив се потом расписује ка грађанима, да се јаве и конкуришу за 50 одсто средстава, колико обезбеђују држава и локална самоуправа, док половину средстава обезбеђују грађани”, појаснила је Михајловић. 

Михајловић је додала да очекује да први уговори између грађана и локалне самоуправе буду потписани у јулу.

“До грејне сезоне морамо видети прве резултате. Наш национални интерес је да смањимо потрошњу топлотне и електричне енергије, разговарамо са великим међународним институцијама. Неће ове године имати новца за све, али је важно да грађани знају да смо ту, да хоћемо да помогнемо и да је ово пројекат који ће трајати неколико наредних година”, рекла је она.

Михајловић се осврнула и на тему одвајања „Транспортгаса“ од „Србијагаса“ и рекла да је то почетак реформисања гасног сектора, те да је гасификација један од важних праваца енергетске транзиције.

 

Заједно правимо план рада термоелектрана до 2050. године, за изградњу нових постројења нема одобрења

“Верујем да ћемо брзо завршити план рада наших термокапацитета до 2050. године. Имамо довољно времена да дођемо у период када ћемо на један одрживи начин производити електричну енергију. Неће се затварати термоелектране, што ових дана слушамо, основно питање је како ћемо их учинити таквим да производе енергију на одрживији начин, како да сачувамо животну средину, колико новца треба да уложимо да би термоелектране емитовале мање штетних материја. И како ћемо кроз тај процес проћи а да немамо забране увоза и извоза електричне енергије јер имамо термоелектране на лигнит или да таксе на угљен-диоксид буду што ниже”, изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала да данима слуша лажи о затварању термоелектрана до 2030. године, те да је у овако дугачким процесима информисање најважније.

“У оваквим порцесима се увек јави нека врста манипулације. Моја порука радницима и радницама, који цео радни век држави обезбеђују енергетску безбедност, јесте да верују својој држави. Нико неће остати без посла, то се показало и сада када је дошло до поделе делатности ЕПС-а и ОДС-а. Заједнички и јавно ћемо направити план до 2050. године. Све друге приче нису никаква брига о радницима, нико није нигде поменуо 2030. годину. Суштина је да учинимо да термоелектране буду одрживе. Ми већ градимо пуно објеката, ЕПС је инвеститор за многе важне пројекте. Јако важан пројекат је Костолац Б3, који мора да се заврши, а о свим другим пројектима у термо-сектору морамо добро размислити, сада нема плана да се они граде”, закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1