Вести

МИХАЈЛОВИЋ: НОВИ ЕНЕРГЕТСКИ КАПАЦИТЕТИ МОРАЈУ БИТИ ОДРЖИВИ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће Србија бити енергетски безбедна и имати довољно електричне енергије јер има довољно потенцијала, а да је важно да нови капацитети који се буду градили буду одрживи и економски исплативи.

“Главни циљ је да Србија има довољно енергије, да она буде произведена на одржив и здравији начин. Имаћемо план до 2050. године како ће радити наше термоелектране, као што то раде друге земље у Европи, али морамо да почнемо да градимо и нове капацитете који користе друге изворе енергије како би производња електричне енергије била економски одржива”, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће се на постојећим електранама радити постројења за одсумпоравање, али да кад је реч о новим електранама, мора да се води рачуна колика би била стварна цена те струје. 

“Све што би произвела термоелектрана „Колубара Б“, већина прихода отишла би на таксе за угљеник, због загађења. Те таксе сада износе 51 евро по тони угљеника, на почетку године су биле 35 евра, а до краја године се очекује да ће бити 130 евра. Ако знамо да ћемо те таксе морати да плаћамо на енергију из нових термоелектрана, онда је велико питање да ли треба да их градимо уколико знамо да ћемо онда плаћати још више за таксе”, навела је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је термоелектрана „Колубара Б“ почела да се гради пре 41 годину, да је у њену изградњу до сада уложено око 400 милиона евра, али да је та опрема великим делом изгубила на вредности и да данас вреди око 100 милиона евра. 

“Да је термоелектрана „Колубара Б“ направљена пре пет или 10 година, то не би био проблем, али сад је питање одрживости и исплативости те термоелектране. Из тог разлога министарство није дало одобрење за њену градњу, и то гледајући податке ЕПС-а”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је важно да ЕПС ефикасније реализује инвестиције, наводећи да ће изградња термоелектране „Костолац Б3“ трајати 10 година, а да је још 2016. започета изградња ветропарка у Костолцу, где се мора водити рачуна и о томе да технологије брзо напредују.

Упитана за протест радника у Каленићу у понедељак, Михајловић је рекла да није било потребе за протестом јер нико није рекао ни да се гасе термоелектране до 2030, нити да ће радници остати без посла, као и да на протесту није било речи о стварној бризи за рударе.

“Нико није остао без посла ни кад смо раздвајали делатности у ЕПС-у, неће остати ни сада, већ ће се радити план до 2050. године. Радници имају свој посао и њима не треба да се манипулише, држава је ту да доноси економску и енергетску политику, а директори су ту да је спроводе”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи