Вести

МИРОВИЋ: ИСКРЕНО ЗАЈЕДНИШТВО И ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је у Новосадском позоришту свечаној академији поводом обележавања мађарског националног празника.

Подсећајући да је данашњи дан у Скупштини Војводине пре три године издвојен као датум од посебног значаја за мађарску националну мањину, Мировић је истакао да је то само једна од потврда, како је рекао, међусобног уважавања, високог демократског капацитета и озбиљности политике коју, на корист свих њених грађана без обзира на то којој нацији или конфесији припадају, у Војводини заједно водимо од 2016. године.

"То је политика коју ћемо заједно водити и у времену пред нама. Суштина наше заједничке политике јесте апсолутна равноправност свих људи и свих националних мањина које живе у нашој покрајини. И, наравно, интензиван економски развој и повратак Војводине на место које јој по свим ресурсима припада – место најразвијенијег дела и покретача и носиоца још бржег економског развоја Републике Србије", рекао је Мировић и истакао да односи с Мађарском, по општој оцени, у међусобној историји никада нису били бољи.

Према Мировићевим речима, ти односи нису створени сами од себе. Најснажније темеље нове историје Србије и Мађарске поставили су председници наших држава као и читава једна нова генерација политичара која је имала смелости да сагледа заједничку прошлост и да се окрене правим узорима и путу блиске сарадње и уважавања.

"То је једини пут и опредељење који нема алтернативу и који морамо следити. Пут испуњавања нових заједничких зацртаних циљева треба да остане заједнички приоритет", истакао је Мировић. 

 

 

Извор: Танјуг