Вести

Мировић: Здравство Војводине опскрбљено заштитном опремом

Све здравствене установе на територији АП Војводине у потпуности су опскрбљене свим неопходним здравственим материјалом и медицинском заштитном опремом, изјавио је председник Покрајинске Владе Игор Мировић, напоменувши да је КЦВ још у јануару, самостално, почео са набавком заштитне медицинске опреме.

Мировић је нагласио да здравствени систем Војводине има и довољно респиратора и тестова на вирус корона, што је веома значајно јер је почело тестирање у већем обиму.

Сва неопходна опрема, како је навео, свакодневно пристиже из централног магацина из Београда у КЦВ, одакле се даље дистрибуира у све друге здравствене установе на територији АП Војводине.

Мировић је напоменуо да је један део помоћи из кинеских провинција, са којима АП Војводина протеклих година има успешну и пријатељску сарадњу, већ стигао, а да се наредних дана очекује још значајнија помоћ у виду заштитне медицинске опреме.

„То је само мањи део у односу на огромне количине заштитне опреме која је обезбеђена захваљујући ангажману председника Републике и Владе Србије и која свакодневно пристиже у КЦВ и у свих девет регионалних болница. Између осталог, на тај начин обезбеђено је и 25 нових респиратора за КЦВ“, изјавио је Мировић.

Мировић је оценио да је протеклих дана у медијима било доста дезинформација, када је реч о изгледу клиника на којима су смештени пацијенти оболели од корона вируса и медицинској опреми коју оне поседују.

„Интензивна јединица Инфективне клинике је потпуно реконструисана пре годину и по и у њу је, заједно са набавком опреме, уложено више од милион и по евра. У протекле четири године потпуно су обновљене и опремљене и клинике за ортопедију и абдоминалну хирургију и у њима ће бити хоспитализовани пацијенти оболели од овог вируса“, напоменуо је Мировић, истичући да те клинике поседују најсавременију медицинску опрему.

"Још једном хвала свим здравственим радницима и свима који раде у систему здравствене заштите. Они су показали ванредну снагу, огромну вољу, стручност и професионализам и без њих овај начин супротстављања вирусу корона не би био могућ“, рекао је председник Покрајинске Владе, замоливши грађане да поштују наложене мере.

Покрајинска Влада је, рекао је Мировић, определила 18 милиона динара за Радио-телевизију Војводине, за потребе реализације наставе на даљину на језицима националних мањина, као и значајна средства за прехрамбене пакете за 1.000 најугроженијих избегличких породица на територији Војводине и за више од 5.000 ромских породица.

 

До сада уплаћено 30 милиона динара за подршку

На наменски рачун за подршку здравственим радницима у Војводини, који је након избијања епидемије изазване вирусом корона отворила Покрајинска влада, до сада је уплаћено 30 милиона динара, наводи Мировић.

Он је рекао да су новац уплатиле бројне домаће и стране компаније које послују у Војводини, истичући да је средства у износу од по два милиона динара определила и Српска православна црква, тачније Епархија сремска и Епархија бачка.

„Посебно се захваљујем епископу бачком Иринеју и епископу сремском Василију на одлуци да помогну наш здравствени систем. Црква је кроз историју, не само молитвено и духовно, већ и у материјалном погледу, помагала оне којима је помоћ најпотребнија. Учинила је то и овог пута, а помоћ ће сигурно стићи до оних којима је и најпотребнија“, рекао је Мировић.

То је наменски новац који ће бити упућен здравственим радницима у АП Војводини, према транспарентним критеријумима које ће утврдити Покрајински секретаријат за здравство.

 

 

 

 

Извор: Танјуг