Вести

МОМИРОВИЋ: ТРЖИШТЕ НЕПОКРЕТНОСТИ ОТПОРНО НА ЕКОНОМСКЕ ПРИТИСКЕ

Тржиште непокретности у Србији показује отпорност на економске притиске и четврту годину за редом показује значајан раст по броју остварених трансакција промета и укупној вредности купопродаје, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић током отварања Јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама закона о посредовању у промету и закупу непокретности.

"Укупна вредност тржишта непокретности у 2022. години била је 7,5 милијарди евра, што је 22 одсто више у односу на претходну годину”, рекао је министар Момировић и додао да је, према подацима Републичког завода за статистику, укупна количина новца коришћена за куповину непокретности у првом кварталу ове године износила нешто више од 1,6 милијарди евра што је раст од 2,6 одсто у односу на исти период прошле године. Укупан број купопродаје на тржишту непокретности, у том периоду је била 29.275.

"У другом кварталу ове године купљено је 30.548 некретнина, а за њихову куповину је потрошено 1,7 милијарди евра. Највећи удео у укупном промету непокретности, близу 1 милијарде евра, заузимали су станови чије је учешће у укупној прометованој вредности износило 58%", рекао је мининистар Момировић.

"Изменама овог закона и предложеним законским решењима желимо да створимо услове за унапређење и развој ове делатности, да спречимо и сузбијемо прање новца и да повећамо квалитет у области посредовања у промету и закупу непокретности", истакао је министар Момировић.

Према његовим речима, данашња јавна расправа о  нацрту овог закона је прилика да се сви укључе како би се створили што бољи правни оквири у овој области.

"Повољно стање на тржишту некретнина изузетно је значајно јер повећање обима трговине и инвестиција у сектору непокретности директно утиче на економски раст и јачање финансијске стабилности земље", закључио је министар Момировић.

 

 

Извор: Танјуг