Вести

НЕДИМОВИЋ: KВАСАЦ У УТОРАК ИЛИ СРЕДУ У ПРОДАВНИЦАМА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, рекао је да очекује да се квасац, чија је производња почела јуче, може испоручити трговинским ланцима наредних дана.

Недимовић је рекао да је, када је у питању производња квасца, све убрзано и да ће предложити Министарству трговине да се забрани извоз квасца док се не снабду све трговине.

„Ако га буде било касније за извоз о томе можемо да причамо, али најважније је да тржиште Србије буде снабдевено“, рекао је Недимовић.

Говорећи о дезинфекционим средствима која се нису производила у Србији, Недимовић је рекао да су се организовали врло брзо по налогу председника и премијерке.

„Kористили смо неке, условно речено, ратне технике. Имамо две машине великог капацитета у Сремској Митровици и у Новом Саду, кренули смо прошле недеље са производњом натријум хипо-хлорида који је по СЗО најбоље дезинфекционо средство за подове, равне и отворене површине“, рекао је Недимовић.

Недимовић је рекао да дневно може да се произведе пет тона концентрата, односно 50.000 литара дезинфекционог средства.

„Сви клинички центри биће опремљени сваки дан, неће имати проблем са тим“, рекао је Недимовић и додао да ће се највероватније данас почети и са производњом 75 одсто алкохола и то опет примењујући методе које раније нисмо имали.

Што се тиче снабдевања дезинфекционим средствима, Недимовић је рекао да се то ради по приоритетима и у том смислу наводи да ће прво бити снабдевени клинички центри, онда опште болнице, па даље.

Говорећи о пијацама, које ће бити отворене четвртком, петком и суботом, Недимовић је рекао да је важно да се дистрибуција између произвођача и становништва несметано обавља.

Тренутно, активну бербу имамо само у пластеничкој производњи, рекао је Недимовић и додао да ту постоје извесни проблеми, али да што се тиче друге прехрамбене производње она функционише.

„Имамо довољно брашна, уља, млека, месних прерађевина, свега има довољно“, рекао је Недимовић.

Недимовић је рекао да је замолио пољопривредне произвођаче да се прилагођавају ограничавању кретања и навео да ако се неко нађе на њиви неће имати проблема до дође до куће, али важно је да буду у својим тракторима.

Недимовић је рекао и да су што се тиче сетве кукуруза припремни радови у току, као и других култура.

„Имамо још времена, а најважније је да имамо сировина довољно. Даћемо све од себе да ово завршимо на најбољи могући начин јер треба живети и после Короне“, рекао је Недимовић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ РТС