Вести

НЕДИМОВИЋ: ВИШЕ МЛАДИХ ЉУДИ СПРЕМНО ЈЕ ДА ОСТАНЕ НА СЕЛУ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да се прошле године 5.500 младих пољопривредника пријавило за субвенције и да је сада много више њих спремно да остане у Србији и бави се воћарством, повртарством и земљорадњом.

Недимовић је подсетио да је Влада Србије 2017. године одлучила да примени мере подршке почетницима у пољопривреди који имају до 40 година.

"Те године помоћ је износила 10.000 евра, односно 1,2 милиона динара и тада се на конкурс пријавило само 780 младих. Од тога је 776 остварило право на подстицај. Они су исплаћени и на основу контрола које смо спровели велики број је је остварио свој бизнис план", рекао је Недимовић и додао да је друга понуда била годину касније и да је тада било 1.300 апликација, а новац је добило 1.160. Тада су млади пољопривредници добили по 12.000 евра.

Недимовић је рекао да ће увек бити оних који ће покушати да злоупотребе субвенције, али је додао и да постоје строге мере контроле.

Недимовић додаје да Министарство пољопривреде има још читав спектар мера за подстицај, али ту није крај и у будућности би могло да дође до измена закона о пољопривредном земљишту, а једна од њих била би да женама које су чланови пољопривредних газдинстава буду дата већа права како би остале на селу.

"Ако нема њих нема ни заснивања породица, а ни развоја", рекао је Недимовић и додао да би се друга мера односила на земљу у парлогу, односно на земљшите које се не обрађује.

Требало би такво земљиште, понудити под повољним условима на дужи временски период и уз повољне цене, рекао је Недимовић.

Исељавање из руралних подручја присутно је и у свету, приметио је Недимовић, те додао да су нам на располагању и неки други "алати" како бисмо људе задржали на селу, попут ИПАРД 3 фондова. "Ми смо у предлозима Европске комисије за овај будући програм предложили посебну меру подршке, за коју је би Европска Унија давала 75 одсто новца, за младе пољопривредне произвођаче, а Србија 25 одсто", рекао је Недимовић.

Иначе, уговор о кредитној подршци Светске банке за побољшање конкурентности српске пољопривреде биће сутра на дневном реду Скупштине Србије, а односи се претежно на подршку секторима воћарства, повртарства, као и стартап пројекте за почетнике у производњи.

Пакет, односно кредитна подршка Светске банке износи око 50 милиона долара, рекао је Недимовић.

 

 

Потребна нова механизација, држава помаже

Недимовић је изјавио да је пољопривредницима у Србији потребна интензивна набавка нове механизације, односно трактора јер је просечна старост тих машина око 20 година, а и због појефтињења производње.

Недимовић је рекао да у Србији има око 470.000 трактора, а да се највећи број њих снаге 60 КW користи на малим газдинствима за радове у воћарству, виноградарству, повртарству.

Око седам одсто трактора који су најновији налазе се на газдинствима у Војводини.

Просечна старост трактора је 19 година.

"Неопходно је да учинимо производњу јефтинијом и имамо мере набавке, тачније 6. јануара расписали смо позив за субвенционисање трактора који се склапају у Србији, јер то утиче на оснаживања нашег БДП-а", рекао је Недимовић.

Цене трактора крећу се од 8.000 до 20.000 евра, рекао је министар.

Такође је као пример навео да на цену трактора од 15.000 евра држава даје помоћ око 7.000 евра.

Недимовић је истакао да Влада Србије већ неколико година преко пословних банака субвенционише каматне стопе и да је држава дала милијарду динара за плаћање каматних стопа.

Недимовић је истакао да се преко ИПАРД-а набављају машине веће снаге и скупљи трактори који коштају више од 60.000 евра.

 

 

Помоћ салашу Калуђерски који је без струје

Недимовић је рекао да ће се ангажовати на решавању дугогодишњег проблема породице Калуђерски која живи у близини Куле на салашу без струје.

Недимовић је замолио Папугу да му проследи иницијативу и обећао да ће разговарати са председником општине Куле како би се овај проблем решио.

 

Извор: Танјуг/РТС