Вести

ОРЛИЋ: НЕЋЕМО ДА ЋУТИМО НА УВРЕДЕ И ПРОСТАКЛУК

Кад погледате како Куртијеви лобисти и доказани лажови оптужују председника Србије да је крив што неће да призна такозвано Косово, што штити српски народ и чува Републику Српску, онда је јасно зашто је наш народ на Александра Вучића само још поноснији.

Скупштинска већина, изабрана да одговорно проводи државну политику развоја и даљег јачања Србије, радила је посвећено управо тај посао и за годину дана усвојила 120 закона, док је мањина, коју листом чине партије бившег режима, показала потпуно одсуство одговорности, унедоглед понављајући увек исти текст – овако Владимир Орлић, председник Народне скупштине Србије, оцењује годину дана рада овог сазива. Истиче да је све било "сасвим у складу са очекивањима, свако је радио управо оно што уме".

* Утисак је да су посланицима, и власти и опозиције, много важнији међусобни обрачуни на разне теме од било чега што је на дневном реду, има ли начина и, пре свега воље, да се то промени?

- Нема ни воље, ни знања, самим тим ни начина да они којима је једини коментар на сваку тему "ми мрзимо Вучића и једино нас занима да рушимо Вучића" код себе промене било шта. С друге стране, већина у скупштини о дневном реду увек има шта да каже, али и неће да ћути на увреде, неистине, насиље и простаклук. Што је и логично, јер ако се пред насилницима повлачите, они постану само још гори.

* Власт је, ко год да је власт, увек најодговорнија за атмосферу у парламенту. Могу ли посланици владајуће коалиције за почетак да се уздрже од тога да на увреде одговарају увредама?

- Уздржани су, очигледно, чим никада нису одговорили на исти начин – ни када их псују, ни када им прете, ни кад физички насрну на њих. Добро је што се ту види разлика. Између осталог, и због те разлике бивши режим и јесте – бивши. И такав ће и остати.

* Може ли се на изнету неистину, а много их је, одговорити чињеницама, без додавања разноразних квалификација, од којих је "лопужа" још и најбенигнија?

- На ту реч увек најбурније реагују они којима је савест најмање чиста, без грешке. Само гледајте реакције "великих лидера", који вечито стрепе од цензуса, кад то чују, и све вам је јасно. А најјачи аргумент је, увек – резултат. Нови ауто-путеви, пруге, клинички центри, технолошки паркови, нове фабрике, више од 500.000 новоотворених радних места, плате и пензије које непрекидно расту – говоре гласније од свих лажи и увреда изречених с друге стране.

* Председавајући ретко посежу за казнама, али је чињеница да су оне изречене само опозицији, а ниједна другој страни, зар баш нико из власти није заслужио казну?

- Ти који су опомене добили својски су се трудили да их добију. Упорно су игнорисали сва упозорења, очигледно решени да преврше баш сваку меру. Неко их је изгледа слагао да ће тако испасти жртве, а заправо су се показали као обичне силеџије и простаци. Други нису инсистирали да себе прикажу у таквом светлу, па није ни било потребе за опоменама. Не мисле баш сви да се пажња најбоље привлачи тако што опонашате Милована Бркића или глумите политичке ријалити звезде у покушају.

* Ви сте, после много упозорења, изрекли меру искључења Александру Јовановићу Ћути, али сте је повукли, зашто?

И то је један од показатеља те страшне "репресије" и "диктатуре" на које се бивши режим стално жали – њима се толерише и опрашта и оно што није ником никада пре. Да је та мера спроведена строго, Ћута Јовановић би и данас, све у складу с пословником, био ван сале и под казном. Ипак, неки су сами себи највећа казна, друга им и не треба. За нашу скупштину је важно што данас нема ничег ни налик терору који је бивши режим спроводио над опозицијом у своје време – од отимања мандата, избацивања комплетних посланичких група, до увођења батинаша у салу и све то гарнирано гласањем из Бодрума и Солуна. У тај мрак се не враћамо. Никада више.

* Маратонска седница о два масовна убиства која су потресла Србију, која је требало да допринесе спуштању тензија, додатно их је подигла, како сте је ви доживели?

- У историју бешчашћа је ушла срамна злоупотреба незапамћене трагедије од стране бившег режима. Све што су урадили у намери да искористе искључиво за своју личну промоцију сваком пристојном човеку је одвратно. Речено им је да то не раде, да могу да добију седницу какву год желе, само да воде рачуна, да покажу поштовање за жртве и за њихове породице. И није вредело. Газили су преко свега и преко свих, нељудски и бездушно, користили и седнице и улицу, и све упрегнуте тајкунске медије, да појединци себе прикажу као "велике лидере". Успели су тек да се међусобно додатно посвађају и поделе, да отерају људе од себе, а на гласање о сопственим захтевима многи од њих нису ни дошли.

* Учествовали сте у јулу у Бриселу на скупу Иницијативе за међупарламентарну сарадњу: западни Балкан ка заједничкој будућности, која окупља учеснике из Европске народне партије, имали сте сусрете са, између осталих, члановима Европског парламента, о чему сте разговарали?

Енергетика и економија су данас важне теме свима у Европи , а Србија ту има озбиљне већ остварене резултате, као и значајне пројекте на којима заједно радимо с нашим партнерима. Уз ова и друга актуелна питања, сваки сусрет је за нас и важна прилика да саговорнике упознамо са ситуацијом на Косову и Метохији, да говоримо о нашој политици и заступамо наше државне и националне интересе.

* Интересује ли их уопште шта се овде стварно дешава, имамо писмо групе парламентараца с тешким оптужбама на рачун Србије.

- Сви, наравно, разумеју да је генератор проблема на Косово и Метохију искључиво Курти. Само неки то нерадо хоће и да кажу, а неки из пуког интереса тврде супротно, мада сви знају шта је истина. Управо ово друго јесте случај с тим писмом "парламентараца", Куртијевих лобиста и доказаних лажова, попут Алише Кернс. Кад погледате како оптужују председника Србије да је крив зато што неће да призна такозвано Косово, због тога што штити српски народ, јер чува Републику Српску и за ко зна шта све, сваки би частан припадник нашег народа био искрено поносан да га баш ти и такви, за баш такву "кривицу", јавно нападну. Кад се све ово има у виду, онда је и јасно зашто је наш народ након оваквих напада на свог председника Александра Вучића увек само још поноснији.

* Видимо и бројне текстове у страним медијима, сви исте садржине, чији је очити циљ притисак на председника Вучића због Космета, може ли то утицати на попуштање Приштини?

- Не само у страним. И сви тајкунски медији у нашој земљи промовисали су те исте текстове до изнемоглости, отворено се радовали и на саму помисао да би могао да уследи још већи притисак на Србију, призивали наглас сваку штету за нашу државу и народ. Сваки напад адресиран на председника Вучића, чак и кад очигледно за циљ има Србију, по правилу добије своје мегафоне и међу тим "медијима".

* Али овде говоримо о текстовима у страним медијима.

- Све је то део исте кампање. Зато су им саговорници, како у текстовима за стране медије, тако и по свим тајкунским овде, они припадници овдашњег бившег режима који су у личној мржњи, лажима и увредама изговореним на рачун Александра Вучића најострашћенији и најбеспризорнији. Таквима није проблем да учествују у ударима на Србију јер их у животу занимају само власт и новац, других вредности немају нити им било шта значи. Да изговарају исти текст као Албин Курти или Алиша Кернс, њима је као "добар дан". Зато сваког и цене тачно онолико колико је заслужио.

* Притисци су, ипак, све јачи.

- Уверили су се сви да никакви притисци, подметања и сплетке, ниједна лаж и прљава кампања којих је било небројено много, ништа од свега тога никада није успело да поколеба председника Вучића и да га натера на попуштање када се ради о заштити интереса Србије и нашег народа. Напротив, увек су представљали само потврду да смо на добром путу, чим најгори морају да покажу отворено колико им он смета. То је само додатни подстрек да тим путем наставимо још снажније. Слободна, суверена и самостална Србија, која води рачуна о свом народу и бори се за свој напредак и будућност, зна и сме да износи своје ставове, најзначајнији је резултат политике коју води председник Вучић. Она је основни циљ посвећеног рада свих људи који ту политику спроводе, у верној служби народу и држави.

 

Анкетни одбор и његов статус

* Опозиција је вас окривила за "укидање" Анкетног одбора, мада су адвокати родитеља убијене деце тражили да он не ради, али зашто су посланици владајуће коалиције гласали за његово формирање после онакве расправе у којој су убијена деца била споредна тема?

- Ништа посланици већине нису имали да крију, гласањем су, као и односом на седници, показали озбиљност и одговорност. Исто су показали и одлуком да прихвате молбу родитеља чим је она упућена Народној скупштини. А што се тиче бившег режима, они су својим понашањем тада рекли све о себи. Најпре срамним међусобним свађама око тога ко ће да води тај Анкетни одбор, па потом застрашујућим речима које су упутили родитељима убијене деце, када су им рекли да "нико нема тапију на бол". Тако хладна и безосећајна себичност се просто не памти.

* Да ли је власт гласањем за формирање Анкетног одбора желела само да "отупи" протесте и у каквом је он статусу сада?

- Ти који су потписали предлог да се одбор формира, а потом оскрнавили и обесмислили све, сами су инсистирали да одбор ради тачно 30 дана и тај рок је истекао. Остале празне приче и оптужбе, у којима је увек други више крив, нико и не слуша. Зато што су људе поново у лице лагали када су их звали на Газелу "до испуњења захтева", а потом сами први побегли, неко на Азурну обалу, неко у Грчку, сами су криви. Сами су криви и што су на тај начин малтретирали и друге људе, који с политиком немају ништа, због чега су они кивни на њих. Сами су криви и зато што су глупирањем испред скупштине, уз играње "ламбаде" и "макарене" , претворили једну трагедију у журку и циркус, због чега су изазвали бес и згражавање људи. Дакле, сами су "отупели" протесте и сами пропали, а упорно дрвље и камење због сопственог неуспеха бацају на народ, који их неће, и на председника Александра Вучића, кога не могу да победе – нигде и никад. Зато сада и беже од избора, свесни да на њима немају шта да траже.

 

 

 

Извор: Политика