Вести

ОРЛИЋ: ПОЛИТИКА КОЈУ ВОДИМО ОКРЕНУТА ЈЕ БУДУЋНОСТИ

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић оценио је да се види разлика у ставу западних званичника по питању ситуације на Косову и Метохији, односно да се први пут чује глас Србије и то да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тај који прави проблеме и директно нарушава мир.

"Да ли се сећате неког другог времена да сте са Запада могли да чујете било шта друго сем искључиво да су ексклузивни кривци Србија и Срби. Сад по први пут, од неких чујете јасније, од неких мање јасно, али чујете да је Аљбин Курти тај који прави проблем који тај мир који би требало да буде најважнији угрожава директно. Курти је тај због кога немамо стабилну ситуацију, имамо много великих проблема са којима не знамо шта да радимо, то сада можете да чујете", рекао је Орлић на телевизији Пинк.

Орлић је рекао да је Србија успела да постигне неке промене и да сада може да разговара  са онима који раније нису хтели да је чују, за које је питање Косова било затворено.

"Хоће да нас саслушају да размисле о ономе што им кажемо и разумеју да смо у праву, неће то да признају они који мисле да је њихов пројекат, њихово чедо тзв. Косово и који су природно на страни Приштине. Чујете од званичника ЕУ, НАТО, САД, да Курти треба да престане са оваквим понашањем где потенцијално гура све у рат", додао је Орлић.

Поводом заседња Скупштине Србије, Орлић је рекао да у уторак посланици треба да гласају о новом министру просвете за кога је предложена Славица Ђукић Дејановић, а седница на којој се разматра више законских предлога биће настављена и следеће недеље.

Орлић је рекао да на дневном реду има пуно закона и важних тема које до сада нису дошле на ред, због седнице која је трајала два месеца, а коју је тражила опозиција поводом масовних убистава у мају, наводећи да је један од њих и закон који омогућава исплату помоћи деци до 16 година.

Орлић је оценио да је опозиција злоупотребила седницу ради политичке промоције, а нису предложили ништа конкретно што се односи на безбедност деце.

На дневном реду су и закони из области инфраструктуре и енергетике који су како је рекао у интересу грађана.

"Ми се бавимо Моравским, Дунавским коридором, свим важним стварима које мењају изглед државе, које чине садржај политике која води рачуна о интересу грађана. То су и ти путеви, али и болнице, много важних ствари које су чекале и сада хоћемо да их припремо како би могли да радимо на њима", рекао је Орлић.

Орлић је додао да се и енергетска безбедност Србије посматра као неодвојиви део национале сигурности и да је то став озбиљне државе каква је Србија.

Орлић је рекао да Србију очекује 4,5 милијарди евра страних инвестиција ове године, што је боље него претходне која је била рекордна са преко 4,4 милијарде евра.

Говорећи о Анкетном одбору који је формиран на предлог опозиције и треба да се бави утврђивањем околности које су довеле до масовних убистава у Србији, Орлић напомиње да родитељи настрадале деце сматрају да је тај скупштински одбор непотребан и да може да ремети истрагу.

"И онда толико обзира немате да позив родитеља да се то не ради прокоментаришете реченицом "нико нема тапију на бол". Наравно да се то не дира, то је последња ствар коју треба да учините", рекао је Орлић и додао да "све укупно доводи до великог питања шта радите и чему треба да служи. Хоћете да покажете неко разумевање или сте решили да није важно ништа и нека се сведе на личну промоцију".

Орлић је додао да су поједини чланови одбора хтели да позову и родитеље како би им објаснили шта Анкетни одбор ради.

"Како можете да дођете на идеју да људе убеђујете у било шта, да не можете да их оставите на миру, да не дирате у њихов бол. Јако је тешка и мучна прича и јасно је, зашто су неки чланови Анкетног одбора разматрали да ли до тога треба да дође", објаснио је Орлић.

Орлић је оценио да су представници опозиције искористили трагедију како би радили на личној промоцији.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк