Вести

ОРЛИЋ: ПОВРАТАК МЛАДИХ У СРБИЈУ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТНИХ ЦИЉЕВА

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је на отварању Конференције "Пет година изазова, посвећености и успеха Агенције за квалификације".

Председник Орлић честитао је Агенцији за квалификације на пет година постојања и захвалио се на њиховом доприносу унапређењу нашег система образовања и запошљавања кроз досадашње резултате остварене уређењем система квалификација у Републици Србији по свим нивоима и областима образовања, повезивањем и усаглашавањем свог квалификационог оквира са европским, као и кроз константан развој стандарда квалификација заснованих на потребама тржишта рада, односно усаглашавању са новом динамиком у развоју привреде и адекватним праћењем свих нових трендова када је реч о научно-технолошком развоју.

"Стручан и компетентан кадар представља један од главних предуслова за додатни развој конкурентности домаће економије, а у унапређењу те конкурентности лежи кључ даљег економског јачања Србије", нагласио је председник Орлић.

Истакао је и да ће Народна скупштина Републике Србије наставити да подржава важне кораке које Национални оквир квалификација Републике Србије и Агенција за квалификације од свог оснивања праве како би повезали свет образовања и свет рада, кроз хармонизацију закона и прописа и интеграцију осталих законских аката из поменуте области.

"Народна скупштина ће наставити и да, заједно са Агенцијом, ради на испуњењу њених циљева, међу којима се посебно истиче један - повратак младих у Србију. Уједно је овај циљ приоритетан за државну политику коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић, а коју, доследно и снажно, спроводимо на свим нивоима. На нама је да урадимо све да те младе људе - образоване и паметне, вратимо кући уколико су у неком тренутку у прошлости Србију напустили. У исто време, да пружимо све добре разлоге оним једнако паметним, способним младим људима који своје школовање завршавају у Србији, да у својој земљи и остану", поручио је председник Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг