Вести

ПАНТИЋ ПИЉА: УПУЋЕНА ПИСМА СВИМ ДЕЛЕГАЦИЈАМА ДА ПОНОВО РАЗМОТРЕ ПРИЈЕМ ТЗВ. КОСОВА У СЕ

Шефица делегације Скупштине Србије у Парламентарној Скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља рекла је данас да је упутила писма свим шефовима делегација у тој институцији са молбом да још једном размотре предлог за пријем тзв. Косова у Савет Европе уочи предстојеће расправе о том питању пред ПС СЕ.

Пиља је рекла да ће српска делагација у уторак још једном подсетити да Приштина није формирала Заједницу српских општина и да није решила проблем експропријације земљишта, али да ће указати и на безбедоносну ситуацију на Косову и Метохији и то представити као противаргумент. 

Пантић Пиља је додала да се по статуту саме организације, уколико се тзв. Косово прими у СЕ, крше два члана.

"Чланом 3. и чланом 4. је предвиђено да свака европска држава може постати чланица организације. Ту је проблем, јер тзв. Косово није европска држава, постоји јасно Резолуција УН 1244 и постоје земље које су чланице СЕ и не признају тзв. Косово као независну државу и ту се одмах оповргава члан 3", објашњава Пантић Пиља. 

Додаје да члан 4. каже да свака европска држава у којој владају владавина права и где се поштују људска и мањска права и слобода, треба да постане чланица.

"О којим ми правима причамо, када имате проблем српског становништва које преживљава истребљење на теритотији Косова и Метохије под режимом Аљбина Куртија", нагласила је Пантић Пиља.  

Пантић Пиља је за Тан‌југ прецизирала да је писма упутила представницима земаља које су признале и које нису признале тзв. Косово.

"Није оно униформисано писмо, него за сваког је наменски и молила сам да остану доследни при међународном праву, да не крше норме међународног права, а пре свега сам и скренула пажњу на обавезу Приштине из Бриселског споразума о Заједници српских општина'', рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља је додала да је у писму упозорила да ако тзв. Косово уђе у СЕ без оснивања Заједнице српских општина, да постоји опасност да Заједница српских општина никада неће ни бити основана, што би утицало и на даљи дијалог Београда и Приштине и наравно српског становништва на Косову и Метохији.

Председник Републике Србије Александар Вучић је послао писма европским лидерима, немачком канцелару Олафу Шолцу и француском председнику Емануелу Макрону, а Пантић Пиља је рекла да је то важно јер следи састанак Комитета министара СЕ на којем средином маја треба да се донесе и коначна одлука о пријему Приштине.

Пантић Пиља је објаснила да је то следећи корак и да верује да ће председник Републике Србије Александар Вучић на тај начин да искористи све своје контакте како би утицао на европске званичнике.

"Поента свега тога је следећи корак, Комитет министара, где постоје неке шансе и такође верујем да је председник Вучић известио подробније. У сваком случају верујем да и он због својих пријатељских и личних контаката моћи ће да утиче на неке од европских званичника сигурно. Да нам то буде од помоћи пред предстојећи Комитет министара и да се то можда чак и не нађе на дневном реду", истакла је Пантић Пиља.

 

 

 

Извор: Танјуг