Вести

ПЕТКОВИЋ: БОРИЋЕМО СЕ ЗА НАШ СРПСКИ НАРОД

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић изјавио је да су Србија и српски народ на Косову и Метохији у изузетно тешкој ситуацији и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покренуо кризу која сада води спирали насиља на Косову и Метохији готово свакога дана.

Петковић је рекао да је апсолутно неприхватљив начин на који Курти демонстрира силу према Србима на Косову и Метохији и указао да Курти сада иде дотле да буквално онемогућава Србима и то повратницима да приме пензије и социјална давања јер управо четири милиона динара која је Приштина одузела били су намењени за ту врсту исплате.

Петковић је нагласио да охрабрује последње саопштење америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера, који је, како је навео Петковић, по први пут сада јасно и директно споменуо напад на српске институције на Косову и Метохији, да то мора да стане, као и да Курти и Свечља врате четири милиона динара које су отели од српског народа на Косову и Метохији.

"Важно је што се Америка сада овако директно обратила, од када је криза кренула ово је већ треће њихово саопштење, тако да је различит тон у односу на сва њихова претходна саопштења, тако да се надам да неће остати само на вербалном нивоу, већ да ће и Америка предузети конкретне акције по том питању", истакао је Петковић.

Додао је да, наравно, Сједињене Америчке Државе неће мењати своју политику према такозваном независном Косову, али да у овом случају, када је реч о укидању динара, које ствара хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији у српским срединама видимо другачију реакцију.

"Од тренутка када је Приштина донела одлуку да се забрани коришћење динара, видели смо на који начин се Аљбин Курти, (министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ) Свечља и остали у Приштини обрачунавају са српским народом на Косову и Метохији, посебно у Метохији, где су Срби најрањивији, где су повратници", рекао је Петковић.

Додао је да Приштина затвара Привремене органе, узима канцеларијски намештај и истакао да то показује колика је мржња Свечље и Куртија, нарочито Свечље, који, како је Петковић нагласио, воли да присуствује таквим догађајима желећи да покаже "како је он силан и моћан и како је "Косово" држава и да Србија нема шта да тражи на простору Косова и Метохије".

Петковић је навео да су у Угљару неки разбојници, још нису утврдили о коме је реч, опљачкали и демолирали пошту, а да је јуче ујутро у 9.30 на путу Осојане - Гораждевац заустављено возило Поште, приведена двојица радника и управница поште у Гораждевцу, да су држани више од 12 сати у полицијској станици у Пећи и да су тек синоћ око 12 часова пуштени.

Србија ће апсолутно учинити све да Срби у Гораждевцу и на свим другим местима примају све своје принадлежности као до сада, нагласио је Петковић.

 

Србија ће тражити ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација, сутра отпочиње процедуру

Петковић је изјавио да ће Србија затражити ванредно, хитно заседање седнице Савета безбедности Уједињених нација и да сутра почиње процедуру тиме што ће Мисија Србије у Њујорку поднети захтев председавајућем Савета безбедности Уједињених нација.

Рекао је и да је у фебруару председавајућа Гвајана, која је, нажалост, признала самопроглашену тзв. независност "Косова".

Петковић је истакао да је "догорело до ноктију" због насиља Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, као и да ћемо се борити да добијемо потребну већину гласова како би та седница била одржана, а разлог због чега тражимо ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација је тај што својим поступцима, ескалаторним актима насиља из дана у дан, Аљбин Курти врши етничко чишћење српског народа на Косову и Метохији.

"То се правно у конвенцијама каже (да) ствара неподношљиве услове живота и намерно подвргава Србе таквим условима да они не могу да опстану на Косову и Метохији, већ траже излаз, нарочито на простору централне Србије", рекао је Петковић.

Подсетио је да је од тренутка избијања свих ових криза у последњих годину дана преко 14 одсто Срба већ напустило простор Косова и Метохије и отишло у правцу централне Србије.

Говорећи о предлогу Европске комисије да обавезе из Охридског споразума буду саставни део процеса преговора о чланству Србије у Европској унији, Петковић је нагласио да је држава Србија спремна да преговара и да иде у правцу компромисног решења за Косово и Метохију, пре свега да би сачувала свој народ на том простору и да тежи политици мира и стабилности на простору западног Балкана, али да је Приштина та која не жели дијалог.

"Управо због тога смо користили сваку прилику да разговарамо јер дијалогом можете да решавате проблеме, а када га немате имате овако стање на терену које иде у правцу етничког чишћења српског народа на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Подсетио је да је Србија и у Охриду рекла да је спремна да иде у правцу имплементације многих ствари које ће ићи у правцу или у корист нормализације Београда и Приштине, али да имамо наше црвене линије које нећемо прећи, а то је да Србија никада неће пристати на чланство тзв. "Косова" у Уједињеним нацијама, као и агенцијама и организацијама у оквиру система Уједињених нација.

"И председник је те вечери, 18. марта у Охриду, али и у Скупштини и на свим другим местима, након састанка са великом петорком у Бриселу, такође, више пута у јавности говорио о тим црвеним линијама Републике Србије, а то је да Република Србија никада неће пристати на чланство такозваног "Косова" у Уједињеним нацијама, као и у агенцијама и организацијама у оквиру система Уједињених нација. Тачка", нагласио је Петковић.

Указао је да је проблем то што Курти неће да испуњава оно што је потписано пре десет година, а то је пре свега формирање Заједнице српских општина.

"Сада је ово питање и тај предлог у рукама држава чланица Европске уније, видећемо како ће се по том питању изјаснити, али већина ипак разуме и схвата "црвене линије" Србије, јер Србија не може против свог Устава, нити хоће. И док имамо председника Александра Вучића, "Косово" засигурно неће постати чланица Уједињених нација", нагласио је Петковић.

Додао је и да "нон-стоп" трају дипломатске активности и контакти са бројим међународним званичницима по питању Косова и Метохије.

"Последњих неколико дана и ноћи смо у контакту са бројним међународним званичницима, посебно председник Александар Вучић, то су даноноћни разговори, разговори са Квинтом, са значајним међународним представницима. Апсолутно чинимо све да међународна заједница обузда Куртија у намери да протера српски народ", навео је Петковић.

Додао је да док државни врх води заиста тешку борбу и води рачуна о сваком човеку и свакој институцији на Косову и Метохији, део опозиције у Београду напада председника Вучића, а ни реч не каже о Куртију.

Петковић је истакао да је ситуација на Косову и Метохији искључиво последица деловања Куртија, а да ће се Србија борити за свој народ и неће га оставити на цедилу.

На питање да ли је дијалог на леду, Петковић је одговорио да је Београд увек спреман да разговара и да је то питање за Куртија, који одбија да разговара.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1