Вести

РАГУШ: ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ДОНОСИ РАЗВОЈ СВИХ СЕГМЕНАТА ПРИВРЕДЕ И ДРУШТВА

Вештачка интелигенција ће у будућности обликовати развој свих сегмената привреде и друштва, али она доноси и изазове, као што је заштита података о личности, рекла је данас у Бриселу заменица председника Одбора за спољне послове Народне Скупштине Републике Србије Марина Рагуш на Парламентарном форуму посвећеном вештачкој интелигенцији (АИ) и њеним будућим утицајима, у организацији белгијског председавања Саветом ЕУ.

"Вештачка интелигенција може да унапреди и ефикасност рада јавне управе и квалитет услуга које држава пружа грађанима и привреди", рекла је Рагуш и додала да "да ће та технологија обликовати развој свих сегмената привреде и друштва у будућности, а самим тим имати утицај на демократију и рад националних парламената".

Упозорила је и да уз потенцијалне предности у виду економског развоја и унапређења ефикасности, развој вештачке интелигенције носи са собом и одређене изазове, саопштено је из Народне скупштине.

"То су пре свега заштита података о личности, ризик да се из података наследе пристрасност и дискриминаторни фактори, смањивање потребе за постојећим радним местима и друга етичка питања", истакла је Рагуш.

Подсетила је да је Србија била 26 држава која је 2019. године усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције за период до 2025. године.

Главне теме на форуму су утицај вештачке интелигенције на креативне и културне индустрије, утицај вештачке индустрије на свакодневни живот европских грађана, утицај на образовање, здравствени сектор и јавну управу.

На скупу учествује око педесет посланика из двадесет држава чланица Европске уније, четири државе кандидата и Норвешке.

Народна Скупштина Републике Србије је у прошлом мандату формирала Пододбор за информатичко друштво и дигитализацију који се од оснивања фебруара 2021. године бавио дигитализацијом и вештачком интелигенцијом, да би 19. јануара 2022. године одржао јавно слушање на тему "Вештачка интелигенција и човек у новом дигиталном добу.

 

 

 

Извор: Танјуг