Вести

ШАПИЋ: САНАЦИЈА ШТЕТЕ ЋЕ ТРАЈАТИ СЕДАМ ДО ДЕСЕТ ДАНА

Град Београд, Републику Србију и регион погодила је синоћ суперћелијска олуја, изузетно разорна и ретка појава са ветром орканске јачине од преко 110 километара на сат, као и ударима више од 150 километара на сат. Градоначелник Града Београда Александар Шапић изјавио је да су све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од самог почетка биле на терену, као и да тренутно активно раде на санацији штете.

"Београд је погодила једна од најјачих олуја до сада. Све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од синоћ су на терену, стотине радника и десетине возила, и реагују у циљу смањења негативних ефеката ове екстремне појаве. Синоћ је приоритет био да се саобраћајнице учине проходним, као и да се отклони свака непосредна опасност по грађане", рекао је Шапић.

У Београду је синоћ пао велики број стабала, нестала је струја у појединим деловима града, пала су два крана на Новом Београду, падали су делови кровова и фасада, летели предмети са тераса, услед чега је неколико лица задобило лакше телесне повреде, навео је Шапић.

"Ово је природна катастрофа на коју је немогуће утицати. Секретаријат за ванредне ситуације Града Београда, у сарадњи са републичким службама, координише радом свих екипа на терену, које од синоћ реагују на више стотина пријава грађана. Паралелно са овим активностима ради се и на процени укупне штете коју је ова временска непогода нанела Београду. Хиљаде стабала је оштећено, а санација свега насталог услед ове ванредне временске непогоде трајаће сигурно наредних седам до десет дана. Захваљујем радницима наших служби који су имали бесану ноћ и који и у овим тренуцима раде на санацији штете", рекао је Шапић и упутио апел свим грађанима Београда.

"С обзиром на чињеницу да живимо у време очигледних великих климатских промена и да наше поднебље све више поприма карактеристике неке врсте тропске климе где се нагло смењују велике врућине, падавине и олује – само пре два дана смо имали температуру близу 40. подеока, желим да апелујем на све наше суграђане и молим их да при сличним временским непогодама максимално смање своје активности, како би се прилагодили новонасталим околностима и на тај начин што више сачували људске животе", закључио је Шапић.

 

 

 

Извор: Танјуг