Вести

СЕЛАКОВИЋ: ГРАДИМО СРБИЈУ БУДУЋНОСТИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић рекао је поводом обележавања Дана јединства, слободе и националне заставе, да из славне прошлости црпимо снагу да градимо Србију будућности и да своју децу треба да подижемо на јуначким традицијама српског народа.

Како је оценио, данас се не сећамо довољно наших славних предака.

"Тврд сам у мишљењу да наш образовни систем мора да покаже много већу активност - да нашој деци морамо да преносимо традиције наше славне прошлости, да некада и критички разматрају нашу историју, али и да схвате да као народ са оваквом историјом имамо и велико надахнуће за будућност. Из те славне прошлости ми црпимо снагу да градимо Србију будућности", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић рекао је да нема куће или породице у Србији да није неког изгубила у Балканском или Првом светском рату.

"Ми који смо преживели и који смо доказ њихове победе - ми имамо задатак да се боримо за себе, за Србију, за све оне који су некада живели, који сада живе и који ће живети у будућности. Треба своју децу да подижемо на правим јуначким традицијама српског народа", навео је министар Селаковић.

Министар Селаковић најавио је отварање спомен плоче Војводи Вуку на Старавинском Вису у недељу и додао да је важно што је у претходним годинама подигнуто више споменика, попут Стефана Немањи у Београду и Краљу Петру у Новом Саду, Суботици и Бачкој Паланци.

Како је рекао, поред тога, треба и да снимамо филмове као што су Дара из Јасеновца, Заспанка за војника, Краљ Петар Први, да користимо технолошки напредак и користимо све модерне мултимедијалне форме да афирмишемо јунаке из прошлости.

"Младима је потребно да имају узоре и примере, као што су Ноле и кошаркаши. Нису Срби били само сви ратници, они су и спортисти, уметници, лекари, ИТ инжењери. Да се угледају на њих и да знају чему да теже у животу", закључио је министар Селаковић.

 

Београд показао прибраност и спремност на компромис

Министар Селаковић, коментаришући јучерашњи дијалог Београда и Приштине у Бриселу, рекао је да можемо да будемо задовољни тиме што смо показали своју конструктивност, прибраност, рационалност и спремност да се договоримо и правимо компромис.

Ипак, како је рекао, са друге стране, треба да будемо забринути због свега што се дешава на Косову и Метохији, због терора којем је изложен наш народ, "због инцидената који се спроводе над Србима за време Куртијеве терористичке страховладе".

Према његовој оцени, питање да ли ће се Приштина суочити са последицама за своје поступке је логично и нормално.

"Ненормално је што не постоји никаква реакција. Чак и ако наиђе вербална осуда, нађе се начин да ту све стане. Они и даље настављају да спроводе терор над нашим људима, да бивају хапшени, упуцани, да спроводе нелегалне експропријације српске земље, да се упада у наше институције, да се угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији, буквално право на живот", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић рекао је да сматра да Брисел има начина да приволи Приштину да слуша, само је питање да ли они то хоће да ураде.

"Не знам да ли ико може да каже шта ће се даље десити у дијалогу Београда и Приштине. Човек који је најдуже у дијалогу, који га познаје до танчина, који је присуствовао свим важним разговорима у последњих 11 година - то је председник Вучић. За мене је, не само као министра у Влади, већ и као грађанина Србије, најважнија ствар што имам поверења у свог председника", рекао је министар Селаковић.

Како је рекао, данас је наш суверенитет на Косову и Метохији суспендован, а наш народ је буквално препуштен на милост и немилост онима који су до јуче били политичка подршка терористичким акцијама.

"Када је реч о ескалацији или смиривању ситуације, једно је шта бисмо ми желели, а друго је шта је реално да се дешава. Од када је Курти на челу привремених приштинских институција, јасно је да ниједног трена нисмо доживели ништа добро, позитивно и што је остварило суштински напредак", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић подсетио је да Србија мора да се бори за компромис, договор, да буде та конструктивна страна.

"Морамо, у тренутку када нам је маневарски простор величине чиоде, да покушамо да нађемо пут да се боримо за интересе нашег народа. Ако је неко показао да може да се бори у немогућим условима, то је показао председник Вучић. Морамо да имамо поверења у своју државу и да као народ будемо сложни", рекао је министар Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва