Вести

СЕЛАКОВИЋ: ЈАЧАЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА ПУТ ДО ДРЖАВЕ БЛАГОСТАЊА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је неопходно дати већи значај раду Социјално-економског савета како би Влада, заједно са послодавцима и синдикатима, ишла ка што већем степену остваривања државе благостања.

Селаковић је, на отварању дводневне конференције „За бољу будућност у свету рада и капитала” Међународне асоцијације економских и социјалних савета и сродних организација, чији је домаћин Социјално-економски савет Србије, рекао да се наша држава много променила по питању запослености.

Селаковић је истакао да о томе говори драстично смањење стопе незапослености, па смо од земље која је имала проблем да упосли своје раднике, постали увозник радне снаге.

Он је истакао да је за Србију велика част да данас и сутра буде домаћин конференције Међународне асоцијације економских и социјалних савета (AICESIS) и сличних организација, оценивши да овај догађај показује колики је значај СЕС-а у социјалном дијалогу.

Председница Асоцијације Лидија Михејева рекла је да ће данашњи стручни панели током конференције и сутрашња седница Борда AICESIS имати велики значај за заштиту права запослених у свету и унапређење њиховог сицијално-економског положаја.

Михејева је навела да као представница Руске Федерације очекује да ће конференција допринети и јачању билатералних односа Србије и Русије у овој области.

На конференцији учествују представници Малија, Бенина, Обале Слоноваче, Курасаа, Мађарске, Француске, Грчке, Луксембруга, Црне Горе и Републике Српске.

Србија је у Асоцијацију примљена 2018. године и у Борду је представља председник Уније послодаваца Србије и члан СЕС-а Милош Ненезић.

 

 

 

Извор: Танјуг