Вести

СЕЛАКОВИЋ: КРЕЋЕМО У МАСОВНЕ ДОДЕЛЕ БОРАЧКИХ СПОМЕНИЦА ПО ОКРУЗИМА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић најавио је данас да ће се од септембра кренути у масовне доделе борачких споменица лицима која су у складу са законом утврдила статус борца.

Селаковић је то рекао пошто је уручио 54 уговора удружењима ратних војних инвалида, породицама палих бораца и бораца, као и представницима удружења за чување традиције ослободилачких ратова Србије, на основу којих ће бити реализовано пројекти из области борачко-инвалидске заштите.

"Ове године је циклус покривен износом од 30 милиона динара. Имали смо преко 150 пријава. Организације бораца, ратних војних инвалида, мирнодопских инвалида, цивилних инвалида рата и удружења која се баве неговањем традиције ослободилачких ратова Србије су учествовала на конкурсу, а њих 54 је добило средства за пројекте који се требају реализовати у току ове године", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да се министарство потрудило, и да је у доброј мери успело, да равномерно покрије све категорије, као и да равномерно географски расподели средства од Хоргоша до Прешева, тј. на свим територијама где постоје организације које се баве борцима и инвалидима.

Селаковић је најавио да ће се од септембра кренути по окрузима у масовне доделе борачких споменица лицима која су у складу са законом утврдила свој статус борца.

"Министарство наставља да поклања посебну пажњу свим категоријама које су обухваћене борачко-инвалидском заштитом. Наставићемо да радимо на послу који смо започели у Kраљеву прошлог месеца, а који се тиче доделе борачких споменица", истакао је Селаковић.

Kако је рекао, на месечном нивоу Завод за израду новчаница изради 1.000 споменица.

"Уз организовану теренску кампању смо у последњих шест месеци успели да подигнемо број лица која су утврдила статус борца. Почетком ове године имали смо 25.000 регистрованих бораца, а на данашњи дана тај број је 34.645 лица којима је утврђен статус борца", истакао је Селаковић.

Наставићемо да радимо на омасовљењу борачке популације у Србији, тако што ћемо на законом прописан начин утврђивати њихов статус, рекао је Селаковић.

Селаковић је позвао борце који су од 1990. до 1999. године учествовали у борбеним дејствима као војни обвезници ЈНА, касније Војске Југославије или Министарства унутрашњи послова Републике Србије да утврде лични статус.

"Инсистираћемо на побољшању система за финансирање бањско-климатског опоравка инвалида како бисмо поправили положај самих бораца , и како бисмо им боље утврдили права када су у питању туристички ваучери које дели држава", рекао је Селаковић.

Kако буде расла економска моћ наше државе, каже Селаковић, тако ће расти и брига о овој категорији наших становника.

Селаковић је додао да нема ни једне општине у Србији да није, макар и симболичним спомеником, сачувано од заборава сећање на борце.

Славко Ђорђевић из Савеза цивилних инвалида рата Србије је истакао да је министар Селаковић учинио много више него што су претпоставили да је могуће да буде урађено.

Испред удружења ратних добровољаца од 1912. до 1918. године обратио се Никола Филиповић, који је истакао да је ово први пут да су од 2005. године равноправно сви заступљени, и неговаоци традиције, и борци, и ветерани и инвалиди.

 

 

 

Извор: Танјуг