Вести

СЕЛАКОВИЋ ОДАО ПОЧАСТ ГЕНЕРАЛУ БОЖИДАРУ ЈАНКОВИЋУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић положио је венац и одао почаст генералу Божидару Јанковићу поводом обележавања 103. годишњице од његове смрти и најавио да ће споменик генералу Божидару Јанковићу бити подигнут у октобру у Карађорђевом парку у Београду.

"У години у којој Удружење ратних добровољаца Србије од 1912. до 1918. године, обележава 120 година постојања, окупили смо се овде око гроба једног од највећих и најталентованијих српских официра са краја 19. и почетка 20. века. Сви знају за четворицу легендарних војвода. Када говоримо о величини српског официра, помињемо путника Степановића, Мишића и Бојовића, али дуго времена лик и дело генерала Божидара Боже Јанковића као да је гурано у страну, и јесте", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић рекао је да је Јанковић имао потпуно другачије мишљење и став о догађајима са пролећа 1903. године и припадао групи српских официра који су положили заклетву краљу Александру Обреновићу од које није хтео да одступи, а такође је и у својој каријери доживео да буде два пута пензионисан, али и враћен у службу.

На иницијативу Удружења српских ратних добровољаца од 1912. до 1918. године у октобру ове године, на дан који се сматра најзначајнијим у каријери генерала Боже Јанковића, на дан ослобођења Приштине у Првом балканском рату, министар Селаковић најавио је да ће у Београду бити откривен споменик генералу Божи Јанковићу, који је већ одливен.

Министар Селаковић сматра да ће подизање споменика генералу бити само почетак обележавања значајних људи и догађаја из прошлости о којима се ћутало неправедно и неоправдано деценијама, у овом случају дуже од једног века.

"Пре недељу дана боравио сам у Штипу и у околини Велеса. Обележили смо полагањем венаца 110. годишњицу победе у Брегалничкој бици. У тој бици Трећа армија на челу са Божидаром Божом Јанковићем дала је пресудан допринос победи српске војске, највећој до тада по жртвама које су поднете, по условима у којим се битка одвијала, по конфигурацији терена на којем је непријатељ заподенуо бој, и на тим местима, осим једне капеле сачуване у непосредној близини Велеса, немамо ниједно обележје", навео је министар Селаковић.

- И када сам нашим домаћинима захвалио што су нам омогућили да организујемо ту свечаност, што су нам омогућили да у Штипу на месту где је била спомен костурница са посмртним остацима више од 6.000 српских ратника, српске омладине првог и другог позива, која најчешће није ни оставила потомство за собом, поставили су питање присутни и само се некако питање покренуло како је могуће да то чинимо на месту где је тек пре неких осам година постављена једна спомен плоча и где немамо ниједно друго обележје о страдању и о победи српског оружја, објаснио је министар Селаковић.

Министар Селаковић је свој говор посветио, како је рекао, исправљању једне велике историјске неправде, према човеку који је када је први пут пензионисан отишао у добровољце и који је на чело Народне одбране стао испред тадашњих четничких јединица које су по старој Србији и Македонији штитиле поробљени народ од пет вековних окупација Турске, али и од терора друге словенске браће које су се бориле на терену за престиж.

Министар Селаковић напоменуо је да је последњих година кроз подизање споменика, снимање филмова и кроз организацију пригодних свечаности, Србија почела да одржава  ствари од заборава.

Поред споменика генералу Божи Јанковићу, који ће бити откривен у октобру, министар Селаковић најавио је да ће истог месеца, у МТС Дворани, бити организована велика свечана академија поводом 110. годишњице победе у Другом балканском рату и у Брегалничкој бици.

"Данас на овом овде месту хоћу да кажем да смо покренули иницијативу и да ће сам споменик и гробно место бити обновљени у сарадњи са јавним предузећем погребне услуге и градом Београдом, али и да смо већ размишљали када подигнемо у Карађорђевом парку споменик ђенералу Божи Јанковићу да се побринемо да и једна биста нађе место на његовом гробу, како би свако ко долази у посету Новом гробљу и свака наредна генерација која му одаје почаст добро знала где почива велики српски син генерал Божидар Божа Јанковић", рекао је министар Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг