Вести

СЕЛАКОВИЋ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И КЕНИЈЕ ДОБРИ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са државним секретаром у Министарству иностраних послова Кеније Абабуом Намвамбеом, а током разговора констатовано је да су билатерални односи две земље веома добри, као и да се очекује наставак унапређења сарадње и даље интензивирање политичког дијалога.

Селаковић је током састанка одржаног у Најробију, истакао да је Србија поносна на дугу историју односа и сарадње и указао да ти односи и сарадња датирају још из времена СФР Југославије.

Селаковић је уручио позивно писмо Намвамбеу за министарку спољних послова Кеније Рејчел Омаму и делегацију те земље да присуствују обележавању 60 година од прве Конференције Покрета несврстаних земаља што ће се десити у октобру ове године у Београду.

Селаковић се захвалио на принципијелном ставу Кенији у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и истакао да очекује да ће Србија и Кенија наставити да се помажу у међународним форумима у складу са националним приоритетима.

Намвамбе и Селаковић сагласни су и у оцени да је економска сарадња две земље недовољно развијена, али и да постоји значајан потенцијал за њено унапређење, посебно у области пољопривреде, фармације, грађевинарства, тешке индустрије и енергетике.

Селаковић је указао и на сарадњу две земље у оквиру пројекта "Свет у Србији" и поводом те сарадње рекао да Србија намерава да наредне академске године повећа број стипендија за будуће студенте из земаља несврстаних, са циљем да пружи прилику новим генерацијама да се у све већем броју образују на факултетима у нашој земљи.

 

 

 

Извор: Танјуг