Вести

СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА НЕ ПОШТУЈЕ СПОРАЗУМЕ

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да Србију неће изненадити никакав поступак Приштине, која је најавила да ће кренути са лобирањем за чланство у међународним институцијама. 

Нагласио је да приштинске власти не поштују споразуме, а да је Београд стуб стабилности.

"Са њима (Приштином) су могућа свакојака изненађења, којима се не чудимо само ми, већ и странци. Ми смо Вашингтонском споразуму приступили савесно, као страна која жели компромис, мирно решење које ће бити спроводиво, и које ће и Београд и Приштину можда довести да ураде неке потезе који нису пријатни, али смо видели да у Приштини постоји незаинтересованост за оно што се дешавало и то је довело дијалог у ситуацију у којој се сад налази", рекао је Селаковић и подсетио да је прошло 100 месеци од Бриселског споразума, којим се предвиђа конституисање Заједнице српских општина. 

"Приштина све више говори да не жели то да уради. Видите, председник Вучић је у Вашингтону одбио ултиматум да се призна независност такозваног Косова. Неко ко је био у стању да то одбије у центру светске моћи, Вашингтону, уверен сам да ће умети да донесе праву одлуку, по било којем питању. Вашингтонски споразум је у суштини сачувао мир и донео много јачи кредибилитет Србије у свету", додао је Селаковић и нагласио да Београд више није узрок проблема.

"Београд је деценијама уназад проглашаван као узрок проблема. Сада то није случај, јер се државна политика води на други начин. Оно што је дефинитивно, то је када се на нешто обавежемо, ми то урадимо и то се види на примеру Бриселског споразума. Приштина је та која не испуњава своје обавезе", указао је Селаковић.

Селаковић је позвао грађане Србије да, уколико могу, истакну српску заставу 15. септембра, када ће се први пут обележити Дан заставе, јер је то празник за српски народ.

Такође је одбацио нека негодовања из земље, као и тврдње политичара из Приштине да је то наставак некакве српске хегемоније. 

"Свако има право да каже да му се нешто не свиђа. Ми сматрамо да нашом заставом треба да се поносимо", рекао је Селаковић и истакао да је парадоскално да од појединих Албанаца из Приштине чујете такву критику имајући у виду да албански народ и држава имају свој Дан заставе.

Када је реч о односу са Израелом, Селаковић је рекао да Тел Авив није поштовао Србију.

"Израел је признао такозвано Косово, због тога није премештена српска амбасада у Јерусалим", указао је Селаковић на план да се српска амбасада у Израелу од 1. јула премести у Јерусалим.

О предстојећем доласку немачке канцеларке Ангеле Меркел у Србију, Селаковић је рекао да то сведочи да је Србија у фокусу спољне политике великих, али и других сила.

"Имаћемо посете и других високих званичника, разних организација. Данас имамо посету канцелара Аустрије Себастијана Курца. То показује да је Србија окосница стабилности у региону. Србија није слепо црево као што неки кажу, јер не бисмо угостили толико светских лидера", подсећа Селаковић. 

Када је реч о Немачкој, Селаковић наглашава да Србија остаје важан партнер Немачке. 

"Имамо више од 71.000 запослених у немачким фирмама у Србији и постоји тенденција да ће тај број расти. Немачка не инвестира у нестабилне државе. Србија је прошле године, у време локдауна и пандемије имала 61 одсто директних страних инвестиција у региону, а сви остали заједно су имали 39 одсто", нагласио је Селаковић.

 

Брине ме ситуација у Црној Гори, надам се миру

Селаковић је изразио забринутост због ситуације у Црној Гори око предстојећег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, али је додао и да се нада да неће доћи до ексцеса.

"Забринут сам због ситуације око устоличења митрополита Јоакинија. Надам се да неће доћи до немира", рекао је Селаковић и додао да свако има прилику да искаже неслагање на достојанствен, цивилизован начин. 

"Свака религија пропагира мир, а тако је и са светосављем, православљем. Важно је да устоличење одише порукама мира, као и да све протекне у мирној атмосфери, али видећемо како ће све протећи. Важно је и да са Црном Гором градимо партнерске односе", рекао је Селаковић и нагласио да Србија поштује Црну Гору као суверену државу.

"Тамо живи велики број припадника српског народа, они су верници Српске Православне Цркве, зато је битно да све прође мирно. Митрополит Јоаникије није дошао из Тимочке крајине или околине Врања. Он је рођен у Црној Гори, аутентичан је представник српског народа из Црне Горе. Митрополија црногорско-приморска постоји вековима", рекао је Селаковић.

 

Не мора да се пева химна, али треба да се поштује

Поводом чињенице да у једној школи у Новом Пазару првог дана школске године није интонирана српска химна, Селаковић је рекао да не мора свако да пева химну, али да мора да је поштује.

"У центру Новог Пазара је Основна школа ''Братство'' - у ту школу наша држава је уложила пет милиона евра. Тамо су услови бољи него у многим школама у Србији, Београду. Немам ништа против да тамо стоји и бошњачка застава, наши закони то предвиђају, да свако учи своје песме, своју културу да гаји, и ми се тиме поносимо. Ми не правимо разлику да ли су наши грађани Мађари, Хрвати, Бошњаци, муслимани... Не мора свако да пева химну, али треба да је поштује, јер живи у тој држави", рекао је Селаковић.

Упитан да прокоментарише речи политичара из Новог Пазара Сулејмана Угљанина, који је рекао да наметање српске националне химне деци бошњачке националности представља најгрубљи циљ покушаја асимилације у циљу промене идентитета, Селаковић наводи да је Угљанин, док је био у влади, заједно са кабинетом устајао док је интонирана српска химна.

Селаковић је подсетио да Србија улаже значајна средства у Нови Пазар. 

"Србија ће, као што сам рекао раније, уложити 28 милиона у реконструкцију Опште болнице у Новом Пазару. Србија улаже десетине милиона евра у гасовод ка Новом Пазару, Србија је помогла да се отвори генерални конзулат Турске у том граду, али не допушта да се вређа наш национални симбол", оценио је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва