Вести

СЕЛАКОВИЋ: ПРОДУБЉУЈЕМО САРАДЊУ СА СЕВЕРНОМ МАКЕДОНИЈОМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић и министарка рада и социјалне политике Северне Македоније Јована Тренчевска разговарали су данас у Влади Србији о међусобној сарадњи две земље у области социјалне заштите.

"Следећи оно што је политичка и економска иницијатива наших држава у оквиру Отвореног Балкана, наша два министарства имају значајну улогу, преко националних служби за запошљавање, у успостављању система јединствених радних дозвола за све грађане Србије, Северне Македоније и Албаније. Циљ је омогућавање слободе кретања радне снаге", истакао је министар Селаковић.

Том приликом, делегацији из Скопља представљен је софтвер СОЗИС - Систем за заштиту и аутоматизацију инструмената социјалне заштите.

"Имаћемо у току дана озбиљне сусрете са нашим стручњацима који ће представити докле је српски систем социјалне заштите дошао у фази своје дигитализације и колико су наше платформе, регистар, социјална карта и информациони систем социјалне заштите СОЗИС омогућили осавремењивање и много већи степен ефикасности у раду наших социјалних радника и наших центара за социјални рад", рекао је министар Селаковић.

Министарка рада и социјалне политике Северне Македоније Јована Тренчевска подсетила је да је у њеној земљи још 2019. године започета реформа социјалне заштите и да је то решавање тог питања један од највиших приоритета Владе у Скопљу.

"Српско министарство је у том процесу испред нас, оно већ има успостављено софтверско решење које се спроводи. Желимо да учимо од успешног и функционалног примера и да тај процес у нашој земљи убрзамо", рекла је Тренчевска.

Током сусрета двоје министара, најављена је припрема меморандума који ће омогућити директну сарадњу стручних служби у министарствима, у центрима за социјални рад, али и у другим областима из делокруга надлежности који се тичу рада, запошљавања, размене искустава у области борачко-инвалидске заштите и заштите особа са инвалидитетом.

 

 

Извор: Танјуг