Вести

СЕЛАКОВИЋ: "САЈАМ ЗАВИЧАЈА" ПРЕДСТАВЉА МЕСТО ГДЕ СЕ НЕГУЈЕ НАШ ИДЕНТИТЕТ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је Сајаму завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу, који је одржан у организацији Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону у Новом Саду.

"Оно што нас спаја јесте српски културни простор, где се говори српским језиком, где се пише ћирилицом, где се одлази у Српску Православну Цркву и негује наша традиција, наша култура, наш језик, где се негује постојање српског духа. Овом манифестацијом, данас, Нови Сад још једном потврђује зашто носи епитет Српске Атине, културне престонице српског народа“, рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је подсетио на велики број припадника нашег народа који су крајем прошлог века, услед рата, дошли у Нови Сад, као и у Централну Србију и истакао да је српски национални идентитет нешто што нико није могао да им одузме, нагласивши да ,"Сајам завичаја" данас представља место где се негује наш идентитет и све оне локалне завичајне различитости које чине српску културу.

Министар Селаковић је рекао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има и свој штанд на "Сајму завичаја" превасходно због борачко-инвалидске заштите којој Министарство придаје велику пажњу.

Пети "Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу", традиционално окупља Србе из целог региона, а у оквиру кога ће вредности свога краја представити више од 160 излагача из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске и Црне Горе.

Догађају су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, представници републичке владе, Покрајинске владе, Града Новог Сада, Владе Републике Српске и други.

 

 

 

Извор: Танјуг