Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА И КИНА ПОНОСНЕ НА СВОЈЕ ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић и шеф кинеске дипломатије Ванг Ји поручили су да је заједничка борба против вируса корона отворила још једно поглавље добре сарадње у свеобухватним стратешким односима и челичном пријатељству две земље.

На састанку се разговарало о билатералној сарадњи, борби против вируса корона, економској сарадњи, подршци Кине територијалном интегритету и суверенитету нашој земљи по питању Косова и Метохије, инфраструктурним пројектима који су реализовани у Србији уз помоћ кинеских партнера, али и о посети председника Кине Си Ђипинга Београду.

Селаковић је рекао да је ово била јединствена прилика да се говори о односима две земље, које деле стратешко партнерство и које су поносне на челично пријатељство.

Селаковић је навео да су односи председника две државе главни подстрекач све бољим односима и потврдио да ће у будућности радити на успостављању још бољих и чвршћих односа и сарадњи у свим областима.

"Наше пријатељство је традиционално, а данас је на највећем могућем нивоу", оценио је Селаковић.

Селаковић је истакао да је Србија поносна што има подршку Кине у међународним организацијама и то не само у Уједињеним нацијама, већ и у Интерполу и Унеску у вези свих проблема које има у вези са Косовом и Метохијом.

"Ваша подршка је нешто што чини да наша компликована ситуација буде мање компликована, да издржимо све притиске које имамо", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да када је у питању економска сарадња приликом посете Си Ђипинга укупна трговинска размена је утростручена, а према проценама извоз из Србије је повећан 15 пута.

Селаковић је подсетио да је у последњих пет година, уз помоћ кинеских партнера, у Србији изграђен Пупинов мост, завршена прва деоница ауто-пута Милош Велики, прву фазу реконструкције термоелектране Костолац.

Селаковић је истакао да током пандемије вируса корона ниједна кинеска компанија није престала да ради и додао да Србија и српски народ никада неће заборавити помоћ коју нам је Кина пружила одмах по избијању епидемије у нашој земљи.

 

Селаковић честитао 100-годишњи јубилеј Комунистичкој партији Кине

Селаковић је честитао Комунистичкој партији Кине 100-годишњи јубилеј и истакао да је Кина захваљујући мудрости својих политичара остваривала у претходном периоду интензиван развој на свим пољима, али се и позиционирала на међународној сцени.

"Улога комунистичке партије у последњих 100 година је био услов за промену правила у свим процесима који су довели до садашње позиције када причамо о свету, интернационалној сцени, али и у свим сегментима живота кинеског народа", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да мудрост кинеских политичара показује и то што нико није могао да верује да ће пре 71 годину бити освојена планета Марс, али то је постало истина.

"Ово је моја седма посета вашој земљи и био сам сведок промена које се дешавају на месечном нивоу, а то је нешто што је на првом месту резултат мудрости ваших лидера и великог националног пројекта какав је Комунистичка партија Кине. Желим вам срећну годишњицу и желим вам још много стогодишњица. Сигуран сам да ће наша деца бити сведоци нових успеха и да ће бити поносна на дело својих предака", закључио је Селаковић.

Селаковић и Ванг су се уместо у Пекингу - кинеској престоници, због пандемије вируса корона, састали у престоници провинције на југозападу Кине - Гуиџоу.

Селаковић се осим са кинеским колегом Вангом, састао и са генералним директором за Европу Вангом Лутонгом.

 

 

Извор: Танјуг