Вести

СЕЛАКОВИЋ: ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА НОВОЗАПОСЛЕНИХ У СРБИЈИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић у Димитровграду, где је свечано отворио сајам запошљавања, рекао је да је у Србији у последњих 11 година направљен озбиљан искорак када је реч о броју новозапослених.

"У последњих 11 година, у време демографске регресије, пада броја становништва, што се дешава на читавом Балкану са изузетком Турске, број запослених на нивоу државе је са 1.865.000 2012. године, порастао на 2.367.000 што је преко 502.000 новозапослених", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић подсетио је да Министарство  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, локалним самоуправама, осим организовања Сајмова запошљавања, реализује бројне мере активног запошљавања.

Министар Селаковић навео је да ће ове године у Димитровграду за реализацију тих мера бити издвојено пет милиона динара, док се на нивоу целог Пиротског округа издваја 24 милиона динара.

Додао је да у Димитровграду има 814 незапослених и да се зна да велики број људи који су на евиденцији као незапослени, ради у суседној Бугарској и  да се истог дана се враћа у Димитровград.

Министар Селаковић је истакао да се Србија, попут других земаља, сусреће са мањком занатских радника.

"Један број радника се све више и више одлучује да се, због кризе на Западу, врати у Србију. Оно о чему још треба да размишљамо, јесте не само како да увеземо радну снагу. Од почетка ове године издали смо преко 37.000 радних дозвола за људе из иностранства који долазе да раде овде, и то не само на бројним великим пројектима изградње ауто-путева, брзих пруга, већ су то људи који раде и у другим областима. Нама ће тај број расти", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је апеловао да се обрати пажња на мере демографске и популационе политике које нуди наша држава, а које су многоструко веће него пре неколико година. 

Министар Селаковић је рекао да је потребно да се рађа више деце у нашој земљи и да, када их је било више, није било мањка занатлија, кувара, пекара.

 

 

Извор: Танјуг