Вести

СНС из Шапца: Србија није изгубила новац из ИПАРД фондова

Функционер СНС у Шапцу Александар Пајић демантовао је данас наводе градоначелника тог града Небојше Зеленовића да је Србија изгубила новац из фондова ЕУ за пољопривреду, наводећи да Зеленовић у том граду не развија ни пољопривреду, ни пројекте. Функционер СНС у Шапцу Александар Пајић демантовао је данас наводе градоначелника тог града Небојше Зеленовића да је Србија изгубила новац из фондова ЕУ за пољопривреду, наводећи да Зеленовић у том граду не развија ни пољопривреду, ни пројекте.

Одговарајући на Зеленовићеве критике, у којима је прозвао Владу Србије да је због неодговорног односа изгубљен новац ЕУ за пољопривреду, Пајић је на конференцији за новинаре рекао да Србији ни најмање не прети одузимање приступања тим фондовима.

"Да је министарство у својим наводима било врло транспаретно и конкретно, неопходно је било само прочитати саопштење министарства пољопривреде у коме стоји да је суспендована акредитација за приступ буџету док се одређене активности у процесу не имплементирају и не спроведу у целости", навео је Пајић.

У исто време, каже, јасан је био и став министарства да се нико неће бавити прошлошћу већ консолидовањем чињеничног стања и решавање проблема као и припреми нових пројеката активног развоја.

Пајић је оценио да Зеленовић, кога је назвао пуленом и истуреним пијуном Душана Петровића, не развија ни пољопривреду ни пројекте.

"Зеленовић нема одговоре на расподелу земљишта својим миљеницима већ су му трн у оку активности и мера министра пољопривреде, а тиче се нелегалног запоседања земљишта у власништву државе и њеног незаконитог експлоатисања", рекао је Пајић.

Он је навео да је одборничка група СНС захтевала протекле четири године извештаје по питању расподеле земље и њеног коришћења, али да одговор није достављен, што је, наводе, очигледан пример бахатости и злоупотреба власти.

Пајић је рекао да већина месних заједница које подржавају СНС не добијају ни динар од пореза на имовину грађана, те истакао да, на пример, месна заједница Мајур има потраживања више од осам милиона динара и без обзира што постоје пројекти и одлуке средства су и даље недоступна.

"Го СНС Шабац упозорава градоначелника да ако се настави са оваквим злоупотребама незадовољни грађани ће објашњења за овакав однос тражити лично од њега градоначелника", наводи Пајић.

Зеленовић је раније у отвореном писму премијеру Александру Вучићу позвао Владу Србије да врати Управу за такозване ИПАРД фондове у Шабац јер је док је била у овом граду, пре пресељења у Београд, у извештају Генералног директората за пољопривреду ЕУ ознацена је као лидер у спроводењу административних реформи.

Управа је након промене власти 2012. измештена из Шапца и то на сугестију Министарства за пољопривреду које је ревизорима ЕУ навело да касни са целим процесом јер имају проблем да "квалитетне кадрове запосле у Шапцу".