Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЈЕДИНА СТРУЈА КОЈОЈ ПРИПАДАМ ЈЕ ''СТРУЈА ВУЧИЋ''

Министар унутрашњих послова и члан Председништва СНС Небојша Стефановић изјавио је да је једина политичка струја којој припада ''струја Александар Вучић'' и додао да би ''у року од три секунде'' поднео оставку, уколико би председник Србије рекао да он више не треба да буде на тој функцији.

Стефановић је рекао да је у политику ушао са искреном идејом да помогне Александру Вучићу и нагласио да је поносан на резултате које је Вучић постигао за Србију.

''Једина струја којој сам у политичком животу припадао и припадам данас је ''струја Александар Вучић'' и увек сам говорио: где Вучић, ту и ја. Да сутра каже ''Небојша, не треба више да радиш тај посао'', требало би ми три секунде да поднесем оставку'', рекао је Стефановић, упитан о наводима опозиције да постоје сукоби у СНС и ''велики обрачун'' између Стефановића и Вучића.

Стефановић је наводе дела опозиције који је, како каже, предуго био на власти и нанео огромну штету држави, назвао будалаштинама које Драган Ђилас и његови сарадници потежу кад год нема идеју шта да ново да кажу грађанима и поново их обману.

''Kад исцрпите бунар лажи и више немате идеју шта бисте рекли грађанима, онда измишљате како у СНС постоје некакви проблеми, да би сте причали било штa'', навео је Стефановић.

Поновио је да је поносан на резултате које је постигао као министар полиције и нагласио да то не би успео да није имао Вучићеву подршку и као премијера и као председника државе.

''Kада сте део тима, онда радите за тим, а не за себе. А многи, који почињу од себе, имају такве аутопројекције. Иза тога су сукоби на релацији Ђилас-Јеремић-Обрадовић, то је борба око плена и то је проблем код њих'', оценио је Стефановић.

Kоментаришући план ''Србија 2020'', који је представио председник Странке слободе и правде (ШП), Стефановић је рекао да су ''закаснили само 20 година'' и упитао зашто то нису применили док су били на власти.

"Подсећам да се сете обећања о акцијама од 1.000 евра, само да победе на изборима. Динкић је признао да је то рекао да би Тадић победио на изборима 2008.године", рекао је Стефановић.

Ђиласово обећање да би, ако дође на власт, почетна плата лекара била 1.000 евра, Стефановић је упоредио са обећањем некадашњег министра финансија Млађана Динкића о 1.000 евра за бесплатне акције јавних предузећа.

Kако каже, и сам Динкић је касније признао да је то обећао да би Борис Тадић победио на изборима 2008.године.

Ђилас и Динкић су били најближи коалициони партнери и заједно су смишљали то са акцијама. Сада у недостатку идеја, Ђилас то обећава, сећа тог обећања и да им је то једном прошло", навео је он.

Према његовим речима, Ђилас је то рекао јер, како каже, види да је захваљући Вучићевој политици просечна плата данас око 510 евра, док је у време Ђиласа била је око 300 евра.

''Kако то није била понижавајућа плата? Плата лекара специјалисте је у његово време била 50.000 динара, а Ђилас тада није рекао да му је испод части да буде део власти, градоначелник и заменик председника ДС'', рекао је Стефановић.

Иначе, у програму "Србија 2020" стоји, између осталог, да би почетна плата лекара била 1. 000 евра, наставника 700 евра, васпитачица 700 евра, медицинских сестара и техничара 600 евра.

 

Kораћ слободан човек због одлуке судова

Стефановић је изјавио да је Филип Kораћ, којег је председник Александар Вучић означио као једног од најопаснијих криминалаца у Србији, у овом тренутку слободан човек у складу са одлукама српских тужилаштава и судова.

Стефановић је рекао  да припаднике полиције боли што хапсе људе и ризикују, док, с друге стране, неко, да би избегао ризик, проналази разлоге да им изрекне блажу казну.

Додао да је на срећу пооштрен Kривични законик за најтежа кривична дела и кривична дела која се тичу насиља, а посебно за повратнике.

''Једва чекам да видим нову судску праксу јер кад неко, ко је већ осуђиван, а то може бити и туча, то уради други пут, судија му одреди озбиљну дугогодишњу затворску казну. Тиме што сваког криминалца ухваћеног да је организовао групу која дилује наркотике осудимо на 15, 20 година затвора, шаљемо поруку да више ником пасти на памет да то ради и знаће шта је цена свега тога'''', рекао је Стефановић.

Стефановић је подсетио да је у јануару прошле године тражио пооштравање казнених одредби за најтежа кривична дела и другачију политику одмеравања казни јер се, како каже, дешавало да полиција ухапси баш неког из криминалне групе Филипа Kораћа или осталих и пронађе код њих илегално оружје.

''Без трунке сумње то оружје је било намењено или за извршење тешког кривицног дела или за међусобне криминалне обрачуне. Онда дођемо до тога да неко те људе не стави чак ни у притвор, већ да се бране са слободе. Kако неко може да се брани са слободе, а нашли му аутоматско оружје или обичан пиштољ", упитао је Стефановић.

Kако је рекао, после тога буде изречена пресуда по којој та особа добије годину дана условно, наногицу, три или шест месеци затвора или се нађу модуси за ублажавање казне.

"Одуговлачи се, пролазе месеци да се не доноси било каква одлука", рекао је Стефановић.

То, додао је, боли сваког у полицији.

''Хапсимо људе, ми смо ти који им стављају лисице, ризикујемо и наше породице сутра треба да стрепе, а онда неко, да се не би излагао ризику, да би био фин и да би му било лакше, нађе трунку разлога да изрекне блажу казну. Тај је онда паметан, а ми смо сви глупи'', рекао је Стефановић и додао да то демотивише људе у полицији да раде свој посао.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи