Вести

Стефановић: Оштре казне, сва полиција на улицама широм Србије

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, позвао је директора полиције Владимира Ребића да на све улице у Београду и широм Србије изведе полицију, жандармерију, посебне и специјалне јединице, али и припаднике редовне и саобраћајне полиције, како би контролисали људе на улицама.

Стефановић је рекао да они који имају могућност да се крећу ван полицијског часа већ сада могу да виде да има полицијских пунктова у граду, наводећи да ће тако бити и наредних дана.

“Ми хоћемо да покажемо људима који су дисциплиновани да нису глупи, већ паметни, јер не угрожавају, ни свој, ни туђи живот и помажу лекарима да не раде по 22 сата”, рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да је било 12 до 13 одсто људи који су се нашли на улицама за време полицијског часа без дозволе и додао да је то пало на између четири и осам одсто, међутим, то је и даље висок проценат.

“Ми смо толерисали када се неко нађе на улици 15 - 20 минута од почетка полицијског часа, полиција је била коректна, покушавали смо без репресивних мера, али изгледа један део грађана не разуме нашу поруку и сада ћемо оштро кажњавати”, поручио је Стефановић.

Kако је рекао, наредних дана, због свих резултата о броју заражених и преминулих, свако ко се буде нашао ван свог дома, биће оштро санкционисан.

Стефановић је рекао да се полиција трудила да према пензионерима буде благонаклона и они јесу изузетно дисциплиновани, разумеју какву би муку могли да направе својој држави, али је још једном апеловао на њих да не излазе напоље и не ризикују своје здравље.

Стефановић је додао да је полиција нашла ново решење у договору са стручњацима како да се у овој компликованој ситуацији решава проблем породичног насиља, али није хтео да прецизира који, јер је то пословна тајна.

Стефановић је рекао да је забележен пад од 20-30 одсто и поручио је жртвама насиља да пријаве насилнике, јер полиција брине о њима без обзира што је ванредно стање.

Стефановић је напоменуо да полиција ради и друге послове, па је тако данас заплењено килограм синтетичких дрога.

"Људи из криминалистичке полиције раде као и до сада. Имамо пад броја кривичних дела на територији целе Републике”, рекао је Стефановић и поручио да ће свако кривично дело које се почини бити истражено до краја.

Иако има мање возила на улицама, било је саобраћајних незгода са смртним исходима, јер многи дивљају, пошто су путеви чисти.

"То што је ванредно стање и има мање возила, не значи да треба да возите лудачки”, поручио је Стефановић.

 

Новинари неће бити хапшени

Стефановић је поручио поводом недавног хапшења, па пуштања на слободу новинарке портала „nova.rs“ Ане Лалић, да новинари неће бити хапшени, али их је замолио да провере свој извор и информацију.

“Не желећи да улазим у тужилачки део посла, да ме не оптуже да се мешам у истраге и да ја одлучујем да ли је неко требало да буде хапшен, али оно што могу да вам кажем, Ана Лалић је својим објавама које су биле нетачне оптужила Kлинички центар Војводине да они тамо раде без заштитне опреме, без маски и рукавица. Kако бисте се осећали да неко треба да вас тамо води, а ви чујете да су услови такви”, питао је Стефановић.

Он је додао да су “извори најбољи када се оде и види стање”.

“Kада су отишле екипе и Ројтерса и других, када су снимили и видели, не само да су у том тренутку имали, већ да имају на стању и у магацинима те медицинске опреме иначе, потуно је било јасно да та вест није имала за циљ да прикаже истину”, рекао је Стефановић.

Kако је навео, дело би требало да буде квалификовано од стране тужилаца, али да претпоставља да је било за уношење страха и панике и узбуњивање јавности.

Стефановић је казао да јесте за критику, али да информације треба да буду истините.

Стефановић је саветовао грађане да проверавају информације, јер у овим временима се шири много лажних вести, као што је била најава наводне несташице горива.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва