Вести

ВЕСИЋ: БЕЗ ВЕЋИХ ПОСЛЕДИЦА НА ИНФРАСТРУКТУРИ

Јако невреме захватило је синоћ већи део Србије. Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 18 особа, а било је и повређених.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је за РТС да није било већих последица на самој инфраструктури, неки путеви су били затворени због пада стабала.

Два аеродрома су била затворена. Београдски аеродром је био затворен, синоћ се саобраћај успоставио.

Аеродром у Нишу је до 7.46 био затворен, олуја је однела кров са једне од помоћних просторија контроле лета, па је ушла вода.

Јутрос није одлетео авион за Крф из Ниша, али је саобраћај нормализован, рекао је Весић.

Што се тиче падања кранова на грађевинском земљишту, Весић каже да ће градске инспекције спровести истрагу и надлежне инспекције ће утврдити стање.

 

Снажна подршка ЕУ изменама Закона о планирању и изградњи

Усвајањем измена и допуна Закона о планирању и изградњи и укидањем Закона о линијској инфраструктури даје се снажан допринос напретку Србије ка Европској унији, изјавио је Весић.

Весић је навео да је нови Закон о планирању и изградњи усклађен са више од шест директива Европске Уније и да ћемо, када буде усвојен и када се укине Закон о линијској инфраструктури, моћи да затворимо Поглавље 5 у преговорима са Европском Унијом које се тиче јавних набавки, а самим тим и Кластер 1, Поглавље 14 које се тиче транспорта и Поглавље 21 које се тиче трансевропске мреже. 

Додао је да су на дневном реду Народне скупштине и закони о железници и интероперабилности железничког система који значе потпуну интеграцију нашег система са железничким системом Европске Уније.

"За усвајање ових закона имамо и снажну подршку Европске комисије која је у њима препознала да се у градњи уводе све европске вредности и стандарди које постоје", рекао је Весић.

Истакао је да је изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, уведена обавеза да инвеститори дају полису осигурања за штету трећим лицима како би се, уколико се деси нека штета на суседним објектима, то наплатило из полисе осигурања.

Такође, уведена је обавеза да инвеститор, пре добијања употребне дозволе, мора да преда доказ о кретању грађевинског отпада чиме ће знатно бити смањен број дивљих депонија, додао је министар.

Између осталог, рекао је да су изменама закона убрзане процедуре за добијање грађевинске дозволе, али и омогућена заштита објеката културе.

"Увели смо студију заштите објеката под заштитом културе која ће морати да се ради приликом израде урбанистичког плана. Такође, увели смо конзерваторски надзор, као и могућност да у културно-историјским целинама надлежни заводи могу да утичу на изглед фасада на другим објектима како би се сачувала амбијентална целина", објаснио је министар Весић.

Подсетио је да је једна од новина и укидање конверзије уз накнаду и још једном одбацио оптужбе да се тиме излази у сусрет инвеститорима.

Весић је рекао да конверзија није дала резултате и да је држава за 12 година зарадила око 30 милиона евра што је, додаје, веома мала накнада, а да је "заробљено" пет хиљада локација.

"Ми смо једина земља бивше Југославије и једна у источној Европи која има овај институт који очигледно не доноси приходе буџету, а кочи инвестиције које значи нову градњу, више прихода за буџет, запошљавање нових грађевинских радника, приходе од пореза на имовину…", рекао је министар Весић.

Министар Весић се осврнуо и на измене и допуне Закона о озакоњењу које се, подсетио је, доносе на предлог председника Републике Србије Александра Вучића.

Напоменуо је да ће, када закон ступи на снагу, за 15 дана бити донета Уредба и да ће људима који живе у бесправно изграђеним становима бити омогућено да се у року од месец дана прикључе на струју, воду, даљинско грејање и на гас, и додао да је то хуманитарна мера чији је циљ да се изађе у сусрет грађанима.

 

 

Извор: РТС 1/Танјуг