Вести

Весић: Ђилас купио 7 респиратора за 5 година

Заменик градоначелника Београда и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић у интервјуу говори о мерама власти за сузбијање корона вируса, а како наводи, од Београђана зависи да ли ће бити уведене најоштрије мере попут целодневног карантина, јер је циљ сачувати људске животе по сваку цену.

Нажалост, разговор је морао да почне одговором на нападе појединих представника опозиције, који као да су једва дочекали пошаст која прети Србији и ванредно стање, тражећи ваљда у томе шансу да се дочепају власти.

* Иако сте и ви и други молили политичке противнике да не користе ванредно стање за скупљање политичких поена, то ипак није случај.

- Борба против епидемије је битка за живот људи. То је најважнија битка коју Србија води. Када се боримо за живот тада нема странчарења. Постоји само једна странка, а то је Србија.

* Тврде и да Србија није спремно дочекала епидемију.

- Када све прође, биће прилике да водимо полемике. Да се не понашамо тако, па први бисмо рекли да је, рецимо, од 2008. до 2013. године за четири клиничко-болничка центра у нашем граду тадашњи градоначелник Ђилас купио седам респиратора. Седам респиратора за пет година у четири болнице. А тада је град Београд био оснивач та четири КБЦ, што данас није случај. Значи имали су обавезу да опремају ове болнице. Можда није знао да је то важно, можда није хтео, можда куповати респираторе није за Ђиласа било тако занимљиво као препродаја рекламних секунди. Зато сада нека ћути и нека не прозива Вучића, који сваког дана за сат времена набави више респиратора него што је Ђилас купио за пет година.

* Стално сте на улици, међу грађанима, директно обилазите све, да ли сте забринути за себе и своје здравље?

- Опрезан сам, као и сви одговорни грађани Београда, носим маску и чувам се. Због себе, али и због других, јер немам право да их угрожавам. Мој посао је да организујем комунални систем града у свакој ситуацији, а у овој, ванредној, и помоћ грађанима који су немоћни или због мера које се доносе не могу да излазе из кућа. Када ћу то да радим ако не сада? Ја свој посао радим срцем и веома ми је стало да победимо. А Београд и Србија ће победити.

* Утисак је да је Србија спремније дочекала кризу од многих богатијих земаља?

- Србија се боље организовала. Наше продавнице су пуне робе, за разлику од продавница у Њујорку, Милану, Бечу или Лондону. Погледајте шта се догодило са здравственим системима у Италији, Шпанији, САД. Ми смо спровели тешке економске мере и спасли Србију и Београд од банкрота. Наше финансије су стабилне, имамо суфицит и зато сада можемо да помогнемо. Вучић није правио никакве компромисе, одмах је спровео оно што су му епидемиолози саветовали. Није размишљао о свом рејтингу и бори се за сваки живот. Уосталом, др Предраг Кон, наш најцењенији епидемиолог, који дуже од три деценије ради са разним српским владама, јавно је рекао да је најбољу сарадњу од свих политичара имао са Вучићем.

 

Спровешћемо све што Влада одлучи

* Да ли је Београд спреман за нове мере, помиње се 24-часовни карантин?

- Београд ће спровести сваку меру Владе. Да ли ће мере бити овакве какве су сада или ће бити пооштрене, зависи само од нас, Београђанки и Београђана. Будемо ли поштовали ове мере, неће бити потребе за новим. Ако будемо одговорни и ако чувамо и себе и друге, неће бити потребе за тим. Али, да будем јасан, свака мера којом може да се сачува макар један живот више биће спроведена.

 

Извор: Српски Телеграф