Вести

ВЕСИЋ: ДРЖАВА ВОДИ РАЧУНА О ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Пољопривредницима из Орашца код Аранђеловца додељени су бесплатни заштитни рамови за тракторе на основу Уредбе Владе Србије, као једне од превентивних мера за смањење броја страдања услед превртања трактора и покушаја минимизирања повреда возача трактора.

Додели рамова присуствовали су министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Горан Весић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић и Славиша Лакићевић, начелник Управе Саобраћајне полиције.

Према речима министра Весића, ради се о пројекту Владе у коме учествује више министарстава, а носилац је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"На овај начин смо желели да помогнемо да се побољша безбедност људи који возе углавном старе тракторе. У Србији има око 100.000 таквих трактора и само у протекле три године 83 лица су погинула на тракторима у саобраћајним несрећама, а сматра се да је око 46 лица настрадало само у прошлој години у незгодама ван главних путева, на њивама или у шумама", навео је министар Весић.

Поред тога, 549 лица је повређено у последње три године на тракторима.

Управо зато је Влада Србије, како је рекао министар Весић, донела одлуку да обезбеди средства за наредне три године, а ово је прва година, и обезбеђено је 125 милиона динара за субвенцију за постављање заштитних рамова који штите животе људи који возе тракторе.

"Ми смо ове године поделили око 4.600 рамова, пријавило се око 6.000 пољопривредника и већ за неких месец дана ћемо имати нови конкурс за рамове које ћемо доделити следеће године. Ово је уједно позив онима који нису учествовали до сада да се пријаве. Оно што је важно је да урадимо све што можемо заједно да бисмо повећали безбедност на путевима, нарочито у руралним срединама које користе пољопривредне машине", рекао је министар Весић.

"Имали смо један разговор и са Путевима Србије и Саобраћајном полицијом шта можемо да урадимо на путу према Младеновцу, али веома је важно да сви поштујемо саобраћајне прописе и сачувамо животе свих учесника у саобраћају", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је ова акција веома важна јер се показује да држава води рачуна о пољопривредницима, не само кроз њихов основни посао и субвенције, већ и када је њихова безбедност у питању.

 

До краја године завршава се пројектовање брзе саобраћајнице Вожд Карађорђе

Министар Весић изјавио је да ће до краја године бити завршено пројектовање брзе саобраћајнице "Вожд Карађорђе", која је од великог значаја за све општине у Шумадији. 

Како је истакао, са изградњом те брзе саобраћајнице биће повезане све општине и два ауто-пута, "Милош Велики" са ауто-путем Београд - Ниш.

"Поред тога радимо и обилазницу око Крагујевца која ће имати везу са брзом саобраћајницом преко Груже до Мрчајеваца, тако да ће читав овај крај бити саобраћајно повезан, а то ће значити више инвестиција, више радних места као и развој туризма и све оно што иде уз изградњу брзих саобраћајница", рекао је министар Весић.

Према његовим речима, оно што је ново је да је та траса сада у пројектовању продужена, пошто је у првом пројектовању планирано да "Вожд Карађорђе" иде само до Младеновца, а сада ће бити продужен до Малог Пожаревца, као што ће и од Лазаревца бити везан за "Милош Велики".

"То ће бити веза са два ауто-пута и то ће потпуно променити живот свих људи који живе у овом крају", рекао је министар Весић.

Истакао је да се значајна средства издвајају за општине и градове у оквиру Програма развоја локалне инфраструктуре.

"Све општине у Србији су добиле значајна средства, укупно је то 271 милион евра, односно 300 милиона долара, што је огромна помоћ за општине. У самом Програму стоји за шта новац може да се користи, за локалне путеве који су рецимо уништени током поплава, такође може да се користи за е-мобилност, за изградњу паркова и друго", рекао је министар Весић.

Указао је да ће општине одлучити за шта ће новац трошити, а Влада им помаже да њихови пројекти буду добри.

"У току је конкурс и очекујемо да до краја лета они пошаљу своје пројекте како би заједно са Светском банком одобрили пројекте који су у складу са оним што Светска банка тражи. Наш план је да већ у новембру пребацујемо новац општинама како би општине могле да расписују тендере и како би почели да реализују своје пројекте. Ово нам говори колико је важно за Србију да се развија", рекао је министар Весић.

Истакао је да, иако су најважнији велики пројекти попут изградње ауто-путева и брзих саобраћајница и пруга, поред тога су важни и ови мали локални пројекти који су значајни за људе који ту живе.

"Србија има новца за општине које треба да решавају своје проблеме и да раде добре пројекте који заправо подижу комфор живота људи, а то је једини начин да људи остану ту где живе и да не будемо као Грчка, где 70 одсто становништва живи у два града", закључио је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг