Вести

ВЕСИЋ: ГРАД БЕОГРАД ОБЈАВИО КОНКУРС ЗА СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ

Град Београд донео је одлуку да подржи све породице које имају децу у првом и другом разреду основне школе. Новим пројектом предвиђено је да родитељи добију новац назад за неке од купљених уџбеника за предстојећу школску годину. Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да родитељи могу да конкуришу од 20. августа до 30. септембра за рефундацију средства за четири уџбеника.

Весић је рекао да је Град Београд објавио конкурс за субвенционисање, односно за бесповратна новчана средства за родитеље чија деца иду у државне школе на територији Града Београда у први и други разред.

Сви родитељи, наводи Весић, могу да се јаве на конкурс Фондације за младе таленте Града Београда, који ће бити отворен од 20. августа до 30. септембра.

"Ми, као град Београд донели смо одлуку да деци за први и други разред купимо четири основна уџбеника – српски језик, математику, свет око нас и изабрани страни језик. Цена тих уџбеника зависи од издавача, а издаваче бирају саме школе", рекао је Весић.

"Сви родитељи ће са потврдом да су деца уписана у први разред, са напоменом од ког издавача је школа узела књиге, моћи да конкуришу за средства од наше Фондације", рекао је Весић и додао да ће Град Београд уплатити тачан износ за сва четири уџбеника на жиро рачун.

Наша процена, додаје Весић, да ће сваки родитељ на жиро рачун добити око 6.000 динара.

"Ово је први пут да Град Београд на овај начин помаже родитеље основаца, тако што ће Град Београд рефундирати средства. Наш позив родитељима је да се јаве и искористе ову прилику. Процедура је једноставна, могуће је и све онлајн урадити – са скенираном потврдом од школе, скенираном личном картом, копијом платне картице, ми сами узимамо извод из матичне књиге рођених детета. После неколико дана добијате новац на рачун", објашњава Весић.

Весић је рекао да на териоторији Града Београда има око 34.000 деце која иду у први и други разред, а најавио је и да ће деца која у државним школама похађају трећи, четврти, пети и шести разред од првог септембра добити таблете.

"Родитељи ће таблете задуживати почетком септембра, они су бесплатни, после три године постају у њиховом власништву. Таблети су осигурани и сваки ће имати бесплатни интернет, са МТС картицом, а добиће дигиталну шифру", наводи Весић.

Истиче да је Град Београд купио скоро 7.000 лаптопова за наставнике и ученике од трећег до шестог разреда, као и да ће их сви добити до 16. септембра.

"Таблети ће имати радно време, закључаваће се у 22 часа, а откључаваће у 6 сати. Са таблета ће моћи да се иде на сајтове које је прописало Министарство образовања", закључио је Весић.

 

Ноћас сипано сто тона воде на депонију

Весић је изјавио да се непријатан мирис са депоније у Винчи осећао у многим деловима града и да је сада у току догашавање пожара.

Према његовим речима, 100 тона воде сипано је ноћас, а шест машина раде јутрос и преврћу смеће, што је начин на који се врши догашавање.

Весић је рекао да депонија у Винчи постоји од 1972. године и да се сваке године тамо одложи 500.000 тона смећа.

Поновио је да ће проблем депоније до краја године бити решен и она ће бити затворена и убудуће ће се отпад прерађивати.

Међутим, наглашава да ће се дим осећати још пет, шест дана и додаје да је ситуација са пожарима широм Европе много гора и да код нас бар нико није био животно угрожен.

"Током 2019. године урадили смо брану да зауставимо клизање депоније према Дунаву како се смеће не би спустило у реку и загадило је", истакао је Весић.

Одговарајући на питање да ли је могуће да се овакав инцидент понови, Весић је рекао да су мале шансе да се то догоди, јер нам предстоји јесен, када се иначе такви инциденти ређе дешавају, а до краја године ће проблем бити решен.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1