Вести

ВЕСИЋ: ЈАЧАМО САРАДЊУ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић угостио је грчког колегу Христоса Стаикураса у Новом Саду, где су из Београда стигли возом "Соко" и разговарали о могућностима за јачање сарадње и пријатељских веза две земље.

Министар Весић истакао је да се труди да састанке са колегама из других земаља не одржава само у Београду, већ да им покаже и друге градове, а Нови Сад је према његовим речима посебан, јер су до њега заједно дошли брзим возом, што је била прилика да грчком министру укаже на напредак који је Србија остварила у области железнице, саопштило је ресорно министарство.

Министар Весић је госту из Грчке у Новом Саду представио пројекат брзе пруге до Суботице.

"Показао сам му зашто је шест милиона путника у последње две године изабрало да "Соколом" путује између Београда и Новог Сада, а представио сам му и пројекат наставка градње још 108 км брзе пруге до Суботице, којом ће се од марта наредне године, из Београда стизати за само сат и 12 минута", рекао је министар Весић.

Навео је да је са министром Стаикурасом разговарао о сарадњи српских и грчких железница и инфраструктурном повезивању две земље, о чему ће бити више речи на сутрашњем састанку председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Грчке Кирјакоса Мицотакиса.

Указао је да је заједнички циљ увођење јединствене електронске наплате путарине, до почетка лета, што ће значити бројним грађанима Србије који путују у Грчку, али и Грцима који путују кроз Србију, чиме се даје додатни импулс билатералној сарадњи.

Министар Весић захвалио је Влади Грчке на принципијелној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и подсетио да је Грчка једна од пет земаља Европске уније која није признала Косово.

"Захвални смо им на томе. Срби и Грци су кроз историју делили заједничку судбину и знамо да је Грчка земља на коју можемо увек да се ослонимо, као што и Грчка зна да Србија уме да узврати и да ће увек бити уз њих. Долазе тешка времена, и 'мали' народи морају да буду заједно, ако желимо да опстанемо у све нестабилнијем свету", поручио је министар Весић.

Грчки министар Христос Стаикурас изразио је задовољство због посете Београду и Новом Саду и истакао да је то прилика за унапређење билатералних односа и сарадње у свим питањима од заједничког интереса.

"Билатерална сарадња је добра и продуктивна, али може да буде додатно унапређена и ојачана у области транспорта и инфраструктуре, које пружају одличну прилику за даље јачање сарадње", рекао је Стаикурас.

Србији је пожелео успех у организацији специјалне изложбе "EXPO 2027".

"И сутра ћемо, са председником Вучићем и премијером Мицотакисом разговарати о свим темама, и инфраструктурном повезивању. Грчка, као земља чланица ЕУ и Србија као кандидат за чланство у Унији, могу да удруже снаге и искористе бројне бенефите у погледу финансијских средстава за различите пројекте у региону", навео је Стаикурас.

Према његовим речима, сарадња на свим пројектима који повезују Србију и Грчку, односно Западни Балкан и земље Медитерана, биће део политике и планова и на европском нивоу.

Указао је да је заједничка електронска наплата путарине нешто на чему ће се интензивно радити, због чега је већ дао налог надлежнима да утврде све техничке и административне могућности за имплементацију тој пројекта.

 

 

Извор: Танјуг