Вести

ВЕСИЋ: МАНДАТАР ТРЕБА ДА БУДЕ ИЗ РЕДОВА СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је недавно да ће се у наредних десетак дана знати ко је мандатар, као и састав будуће владе. Колико ће се и да ли ће се она разликовати од претходне када је реч о приоритетима и кључним изазовима који су пред земљом, али и о кадровским решењима, остаје да се види наредних дана, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић у разговору за Курир открива какав је став Српске напредне странке, чији је високи функционер. Весић говори и о својој будућој позицији, новим београдским изборима, "EXPO 2027", опозицији, али и покојном премијеру Зорану Ђинђићу, чији је био један од најближих сарадника.

- Мишљење свих чланова Председништва Српске напредне странке јесте да мандатар за састав владе треба буде из наших редова јер је наша изборна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила апсолутну већину гласова на изборима. Циљеви нове владе одређени су нашим изборним програмом и обећањима које смо дали грађанкама и грађанима у кампањи. Рекли смо да ће просечна плата у Србији до 2027. године износити 1.400 евра, а просечна пензија и минимални лични доходак 650 евра, да ћемо завршити 487 километара путева и брзих саобраћајница, да ће брза пруга од Београда до Будимпеште бити у функцији, да ћемо увелико да градимо брзу пругу до Ниша, да ће вредност бруто домаћег производа бити преко 90 милијарди евра, односно три пута више него 2012. године. Обећали смо да ће Србија да буде слободна и независна земља, која самостално води своју политику.

* Аналитичари углавном као "сигурне" министре, који ће остати у Немањиној, наводе вас. Па, јесу ли им добре процене? Остајете ли у истом ресору или макар да ли бисте волели да наставите тамо где сте стали?

- Посао којим се бавим радим дајући све од себе. Радим најлепши посао на свету јер иза онога што радим остају резултати. Захвалан сам председнику Вучићу и својој странци на прилици да радим овај посао и да дам макар мали допринос да се изграде путеви, пруге, луке. То је велика част и привилегија. Да ли ћу бити у новој влади, није питање за мене, већ за новог мандатара за састав владе.

* Београд ће поново на гласање. Очекујете ли нешто другачије резултате него 17. децембра и који су аргументи за тврдње да ће Српска напредна странка проћи боље?

- За Београд је важно да води исту политику као Влада јер су највећи београдски пројекти у ствари републички. Подсетићу вас да се изградња београдског метроа, изградња друмске и железничке обилазнице око Београда, изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу, изградња градске железнице за почетак пруге од Земун поља до Сурчина, изградња београдског железничког чвора, изградња новог Савског моста на месту старог немачког моста, изградња градског тунела од Карађорђеве до Булевара деспота Стефана, изградња националног стадиона и новог сајма, изградња железничке станице Прокоп и нове железничке станице на Новом Београду у потпуности, без динара улагања из градског буџета, финансирају из буџета Републике Србије. Београд не може да се успешно развија без реализације ових пројеката. Зато је за развој Београда неопходно да градска власт води исту политику као Влада Србије.

* Да ли има довољно времена до помињаног 28. априла, за који навија Шапић, да се формира Покрет за народ и државу? Ко ће га све чинити?

- Не пратим политичке изјаве о Београду јер имам довољно пројеката у Београду и Србији за које сам надлежан. Избори у Београду биће одржани оног дана за који их распише председник Народне скупштине. Покрет за народ и државу је народни и државотворни покрет родољубиве Србије, који се не формира за један изборни циклус. Председник Вучић је најавио да ће покрет да чине политичке странке, пре свих Српска напредна странка као највећа политичка организација у земљи, али и друге странке и угледни појединци. Покрет се формира зато што се Србија налази под притисцима споља и изнутра и време је да се патриоте окупе око идеје очувања народа и државе.

* Читате ли коментаре на друштвеним мрежама "Весићу, врати се"? Да ли бисте се као политичар вратили у Београд?

- Написао сам четири књиге о Београду, сваког петка пишем колумне о историји нашег дивног града, по мојој књизи снимљена су три серијала од 180 епизода "Београдске приче", на основу мојих предлога подигнути су или ће бити подигнути, без обзира на опструкције, споменици деспоту Стефану Лазаревићу, Бориславу Пекићу, Александру Дероку, Бранку Пешићу, Меши Селимовићу и Васку Попи. Никада нисам ни одлазио из свог града, без обзира на јавну функцију коју обављам, јер га волим и живим за њега. Што се политике тиче, Београд је за мене завршена прича. Сада радим друге послове, а други имају прилику да се доказују у Београду. Не читам никада коментаре, али ми прија ако ми кажете да неки људи мисле да сам добро радио свој посао. То значи да ниједна кампања не може да победи рад.

* Очекује нас "EXPO 2027", много је посла пред земљом, па колико ће и да ли ће нови избори у Београду закочити неки пројекат?

- "EXPO 2027" је пројекат који потпуно спроводи Влада Републике Србије, која и финансира реализацију овог пројекта. Председник Вучић говори да је то пројекат који ће променити лице Србије и обезбедити да имамо скок у будућност, у којој ће Србија бити развијена и просперитетна земља. Овај пројекат се спроводи у Београду, али и у Новом Саду и Крагујевцу. Пројекат потпуно финансира Влада Србије. Било би боље да Београд већ има власт која би била потпуно посвећена овом пројекту, али шта је ту је. Пројекат се спроводи независно од одржавања нових београдских избора.

* Ближи се годишњица убиства премијера Зорана Ђинђића, чији сте били један од најближих сарадника. Добро сте га познавали, говорили небројено пута о њему, а да ли постоји нешто што досад нисте испричали?

- Зоран је био изузетан човек, који је највише утицао на моје политичко сазревање. Завршавам писање мемоара који се односе на период 1989-2012. године, који ће бити објављени за Сајам књига. Природно је да сам о Зорану писао веома много и биће ту нових прича и детаља о којима јавност ништа не зна. Рецимо, ја важим за политичара који је спреман да ризикује или да проба нешто ново. Сећате ли се какви су били коментари када сам отворио налог на Тиктоку? Та моја иновативност део је мог карактера, али има везе и са Зораном. Он ми је увек говорио да ако си први у нечему, имаш 80 одсто шансе да успеш. Као што ме је научио да је "организација која има мање промена од промена које се дешавају у њеном окружењу осуђена на пропадање". Зато се трудим да се у свом послу мењам, да дајем шансу новим људима и да пратим промене које се дешавају у свету.

* Садашње опозиционе партије најављују уједињење. Додуше, немају потпуно сагласје о томе да ли треба ићи на листу и са десницом, попут коалиције НАДА, али колико би такав савез био природан?

- Написао сам уџбеник о коришћењу друштвених мрежа у политичким кампањама и политички сам ветеран, али зашто бих ја давао савете опозицији како да наступе на изборима? Нека раде шта хоће, али шта год радили, резултат на изборима им је исти - увек губе.

 

О брзој прузи Будимпешта-Атина

Пројекат од значаја за Србију и ЕУ

- На иницијативу председника Александра Вучића, за време посете грчког премијера Мицотакиса Србији, покренут је пројекат изградње брзе пруге од Будимпеште до Атине. Јасно је да ће ова пруга, дужине 1.512 километара, у највећој мери да пролази кроз Србију и да ће наша земља да буде мост који спаја европски и азијски континент. Овај пројекат ће убрзати наше приступање ЕУ. Ускоро ћу у Београду угостити министре саобраћаја Мађарске, Северне Македоније и Грчке, где ћемо прецизирати детаље овог историјског пројекта.

 

О новој функцији Брнабићеве

Влади ће недостајати Анина енергија и посвећеност

- Жао ми је што Ана неће више водити Владу јер је у питању дивна особа, посвећена послу, са огромном енергијом и визијом. Било ми је задовољство да сарађујем са њом јер она припада малој групи политичара у Србији, али и Европи, која тражи решења и храбро доноси одлуке. Као њен партијски друг, могу да кажем да никада ниједну битку није избегла и да је снажно бранила политику председника Вучића и наше странке. Сигуран сам да ће Народна скупштина после Аниног избора добити правог председника јер ће она на најбољи начин представљати највиши законодавни орган Србије и нашу земљу.

 

 

 

Извор: Курир