Вести

ВЕСИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА ПОМАЖЕМО НАШИМ ПРЕВОЗНИЦИМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је манифестацији "Дан српских превозника" у оквиру које је одржан и сајам теретних возила "Truck Business Fair" и том приликом рекао да ресорно министарство има веома добру комуникацију са српским превозницима и да ће наставити да им помаже како би њихов статус био још бољи.

"Данас сам на Београдском сајму, у оквиру "Дана српских превозника", посетио наше компаније које се баве превозом и произвођаче пратеће опреме како бисмо разговарали о томе шта још можемо да урадимо да би њихов статус у нашем друштву био бољи", изјавио је министар Весић.

Министар Весић је навео је да је ресорно министарство од новембра прошле године у преговорима са више различитих држава постигло значајне резултате када је у питању повећање броја дозвола за друмски превоз.

Министар Весић је подсетио да је, што се тиче Немачке, број дозвола повећан за више од 36 одсто, са 45.000 на 61.000, у преговорима са Финском број дозвола подигнут је за 25 одсто, у преговорима са Шпанијом за 100 одсто што је, додао је, случај и када је у питању Мађарска.

"У преговорима са Италијом подигли смо број дозвола за више од 48 одсто. Такође, сада преговарамо са другим државама и верујем да ћемо у наредном периоду успети да омогућимо да наши превозници имају још више дозвола", изјавио је министар Весић.

Министар Весић је навео да се ради на томе да се са државама које су у Шенгену постигне договор да се српским превозницима време које проводе на раду не третира као време од 180 дана колико могу да проведу без визе у земљама Европске уније.

Министар Весић је изјавио да аутопревозници имају одређене захтеве када су у питању акцизе за гориво и да о томе разговарају са Министарством финансија.

"У сваком случају, као држава ћемо учинити додатне напоре да бисмо помогли нашим превозницима да буду опремљенији и да буду оно што већ сада јесу – најзначајније компаније на Балкану", изјавио је министар Весић.

Министар Весић је са компанијама које се баве превозом разговарао и о безбедности, која је такође важна, као и о томе колико имају запослених.

"Ово је прилика да разговарамо о отвореним питањима, да видимо докле смо стигли и шта можемо да урадимо у наредном периоду како би наши превозници имали више посла и запошљавали више људи", рекао је министар Весић.

Министар Весић је оценио да је сада време у којем они раде све боље јер, како је истакао, Република Србија постаје транзитна земља кроз коју пролази све више робе и у том смислу држава ће наставити да помаже нашим превозницима.

Манифестацију "Дан српских превозника" и сајам "Truck Business Fair" традиционално, још од 2010. године, организује пословно удружење Међународни транспорт, а последњи пут одржана је 2019. године.

 

 

 

Извор: Танјуг