Вести

ВЕСИЋ: НАСТАВЉЕНА ПОДЕЛА ТАБЛЕТА ЗА ЂАКЕ

На основу одлуке која је донета на седници Скупштине града пре седам дана, од сутра сви угоститељски објекти могу да емитују музику у баштама радним даном до 22 сата, а петком и суботом до 23 сата, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је прецизирао да ресторани могу да емитују музику унутар објекта, али она мора да буде прилагођена да се не чује у башти. На тај начин ће се, како је рекао, заштитити десетине хиљада људи који су изложени малтретирању од стране угоститеља.

"Та одлука важи за читав град, осим за три зоне које обухватају Скадарлију, Аду Циганлију и приобаље. На ове зоне, које су важне за туризам града, примењиваће се нови Закон о буци који је у процедури. Он Граду даје веома широка овлашћења, што значи да ће сваки наш комунални милиционар имати мерач буке којим ће на лицу места утврђивати ниво буке и моћи ће одмах да затвори објекат, да одузме средство са кога се емитује бука, а казне су врло ригорозне", рекао је Весић.

Весић је поручио свим угоститељима да поштују ову одлуку и додао да ће казне бити ригорозне.

"Град чврсто стоји иза угоститеља и ја сам се борио да они раде, и када нигде у Европи нису радили, али нико нема права да малтретира грађане је они имају право на приватни живот и свој мир. Увек ћу бити уз грађане", рекао је Весић.

Истакао је да ће новом одлуком о сплавовима бити дефинисана обавеза плаћања места.

"Они сада ништа не плаћају и то ће се променити, мораће да лицитирају за места и плаћају обавезе према Граду. Београд ће, наравно, онима који су легални обезбедити струју, воду и све што је потребно, а са друге стране постојаће и обавеза да власници чисте око својих сплавова. Уколико то не буду учинили, плаћаће казну. Уводимо ред у Београд, то је политика којом желимо да покажемо да је Београд добро место за живот свих људи", истакао је Весић.

Говорећи о вакцинацији, Весић је подсетио да је примио трећу дозу, послушавши савет лекара.

"Мој је предлог да за улазак у позоришта морате да се вакцинишете или докажете да нисте заражени. Синоћ сам дочекао Пласида Доминга који је дошао у Београд и који ће у среду имати велики концерт на Ташмајдану. Тај дан на стадион ће ући само они који су вакцинисани и они који имају негативан тест. Надам се да ће Кризни штаб то дозволити јер у том случају можемо да радимо са пуним капацитетом и у позориштима и другим институцијама. Град нема своје биоскопе, али мислим да је то решење и за њихов рад. Морамо да нађемо начин да живимо нормално јер сада постоји лек против ковида и захваљујући Александру Вучићу данас можете да бирате коју вакцину желите да примите, што нема нигде на свету", рекао је Весић.

Подсетио је да ће 67.592 ученика од трећег до шестог разреда добити таблет.

"Прошле недеље смо поделили таблете у Барајеву и Савском венцу у 11 школа, затим у Старом граду у седам школа и у Раковици која има осам школа. Од данас почиње подела таблета на Чукарици где имамо 18 школа, затим у Земуну у 20 школа, у среду су на реду Сурчин и Гроцка који укупно имају 13 школа, па Звездара која сама има 13 школа и Врачар у седам школа. За последњу недељу остали су Нови Београд и Сопот са 24 школе, а за 14. септембар Лазаревац и Обреновац са 20 школа. У Младеновцу и Вождовцу таблете ћемо делити 15. септембра у 25 школа и 16. септембра на Палилули која има 17 школа", објаснио је Весић.

Весић је нагласио да ће свако београдско дете које иде у јавне школе добити таблет са бесплатним интернетом.

"Таблети су осигурани, а после три године постају власништво родитеља. Најважније је да су сви добили кодове за дигиталне уџбенике. Да бисмо омогућили да њихови наставници могу да спроводе ову акцију, Град Београд је купио 6.952 лаптопова за учитеље и наставнике који држе наставу од трећег до шестог разреда. Они такође имају бесплатан интернет и кодове за дигиталне уџбенике", рекао је Весић.

Весић је истакао да ће се у септембру мењати Закон о образовању који ће изједначити дигиталне уџбенике са основним и подсетио да је Град Београд расписао конкурс за родитеље чија деца иду у први и други разред, за рефундацију новца дела уџбеника који су купили.

Пoдсeтиo je дa Грaд рeфундирa oкo 6.000 динaрa зa уџбeникe првих и других рaзрeдa oснoвних шкoлa.

Весић је нагласио да је Скупштина града, на његов предлог, усвојила да сквер између Милешевске и Цара Николаја на Врачару пoнeсe имe пo истaкнутим глумцимa Mилeни Дрaвић и Дрaгaну Никoлићу.

"Сквeр Mилeнe и Гaгe је у нeпoсрeднoj близини гдe су нaши глумци живeли, дoк ћe тaбла сa нoвим нaзивим бити пoстaвљeнa 14. oктoбрa – нa трoгoдишњицу oд смрти Mилeнe Дрaвић. Бeoгрaдскo дрaмскo пoзoриштe ћe 17. сeптeмбрa нa тoм сквeру oдигрaти oмaж Mилeни и Гaги. У свaкoм случajу, oд jeднoг нeурeђeнoг прoстoрa дoбили смo фaнтaстичнo мeстo зa пoзoришнe прeдстaвe, књижeвнe вeчeри и кoнцeртe", нaвeo je Вeсић и нajaвиo пoтпунo урeђeњe тргa кoд Црвeнoг крстa.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк