Вести

ВЕСИЋ: ОДГОВОР "ЈУНАЦИМА" ТАЈКУНСКИХ МЕДИЈА

Као по команди тајкунски медији објављују талас реакција на моју колумну "Српска историја не почиње 1945. године" коју је објавила Политика.

Добро је да сте приметили да сваког петка у Политици објављујем колумну са темама из историје Београда. Прочитајте још неку јер можда понешто и научите.

Поставио бих овим "јунацима" неколико питања:

- Зашто је Добровић потписао пројекте урбанизације првих новобеоградских блокова иако их је израдио Драгиша Брашован коме је било забрањено после 1945. године да потписује пројекте?

- Зашто Добровић после Савезног секретаријата за народну одбрану (ССНО) више није извео ниједан пројекат у Београду кад је направио такво "савршенство"?

- Да ли вам је познато да је зграда ССНО увећана компилација или мастодонт два Добровићева предратна дела. Једног изведеног, хотел Гранд у Дубровнику који је бели део ССНО и једног, нереализованог, његовог предлога за палату ПРИЗАД (данашњи Тан‌југ на Обилићевом венцу) који је црвени део ССНО?

- Да ли случајно знају шта је Добровић писао о београдским модернистима, најбољим архитектама које је Србија икад имала? Да цитирам њиховог јунака:

"Илегални, црни, регулациони план београдске чаршије спроводио се несметано по вољи богаташа – грађевинарство Краљевине Југославије било је провинцијски одраз превирања у архитектури која су се догађала у Европи, као и свемоћног вршљања приватног сектора зависног од иностранства."

Шта би друго написао послератни Титов урбанистички комесар?

- Да ли им је познато ко је наредио уништавање зграде Маршалата чији је аутор архитекта Момир Коруновић са чијим делима се нова, револуционарна, власт посебно обрачунавала?

- Професор Александар Кадијевић наводи Николу Добровића као аутора предлога мегаломанског пројекта на Ташмајдану из 1948. године који је предвидео изградњу блока бруталистичких бетонских зграда са очигледним циљем да се уништи парк Ташмајдан као симбол историјског континуитета Београда а да новоизграђени мастодонти преузму потпуну доминацију простором у односу на цркву Св. Марка.  

Београд има три симбола страдања у бомбардовању у НАТО агресији 1999. године. 

То су Радио-телевизија Србије, Авалски торањ и Стражевица. 

Радио-телевизија Србије због 16 погинулих радника РТС, Авалски торањ као заштитни знак Београда и брдо Стражевица као "нулта тачка", место на које је пала прва НАТО бомба 24. марта 1999. године и једина тачка која је бомбардована током свих 78 дана агресије. 

ССНО је бомбардован једнако као Палата Ушће (бивши ЦК) који је данас у власништву већинског америчког капитала, зграда МУП-а и зграда бившег Савезног МУП-а у Кнеза Милоша где је изграђен стамбени комплекс "Скајлајн" у израеском власништву, или Команда Ратног ваздухопловства у Земуну, ремек дело Драгише Брашована, жртве времена у коме је Добровић владао урбанизмом у комунистичкој Србији. Или као Титов Маршалат на Дедињу где се данас налази америчка амбасада. Тадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош издао је наређење српској војсци да очисти рушевине од НАТО бомби како би на том плацу могла да почне градња амбасаде за накнаду од 1.100.000 долара. За Поноша чак и понос има своју цену. 

На крају.

Једна од срушених зграда током НАТО бомбардовања била је и зграда кинеске амбасаде у улици Трешњиног цвета на Новом Београду. У нападу на зграду амбасаде НР Кине страдало је троје људи. Кинези су познати као народ који са посебном пажњом негује своје историјске вредности и идентитет. То их ипак није спречило да на месту бивше кинеске амбасаде изграде модерну пословну зграду у којој се данас налазе Кинески културни центар, хотел и други комерцијални садржаји. За њих је најважније што се испред улаза у ту зграду налази спомен табла као вечно сведочанство о њиховим страдалим сународницима. 

Оно што је за грађане најважније: уколико дође до тога да Србија постигне договор са заинтересованим инвеститорима о уређењу простора на месту некадашњег Генералштаба, Влада Републике Србије постараће се да на том месту буду јасно истакнути симболи који ће нас вечно подсећати на НАТО агресију за коју сматрам да је била нелегални акт припреман и спроведен од стране неодговорних појединаца у америчкој администрацији и њихових савезника у Европи. Срби су народ који не прихвата појам колективне одговорности. И зато не желим да верујем да српски и амерички народ треба да буду у вечном сукобу и да сносе колективну одговорност за грешке појединаца које су одредиле последњих 30 година наше заједничке историје. 

Моја порука за могуће инвеститоре: о томе како ће изгледати ови меморијални симболи питаће се само Србија и српски народ а не било који инвеститор, без обзира како се зове и презива и из које земље долази. 

ИЛУСТРАЦИЈЕ:

*Добровићев пројекат зграде ПРИЗАД. Свака сличност са зградом Генералштаба је "случајна".

*Добровићев предлог пројекта новог Централног комитета на Ташмајдану. У "сенци" предимензионираних зграда налази се црква св. Марка.

 

 

 

Извор: Танјуг