Вести

ВЕСИЋ: ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА САРАДЊУ СРБИЈЕ И САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је са министром транспорта и логистичких услуга Краљевине Саудијске Арабије Салихом бин Насером Ал Џасиром, а саговорници су истакли да постоји огроман потенцијал за развој сарадње две земље.

Министар Весић је изразио наду да ће овај састанак резултирати конкретном сарадњом Србије и Саудијске Арабије, у области инфраструктуре и транспорта, будући да предстоје велики пројекти на којима би учешће могле да узму и арапске компаније, саопштило је ресорно министарство.

"Ми смо две физички удаљене земље, али смо кроз историју сарађивали блиско и мислим да је време да сарађуемо још ближе. Сама посета министра Ал Џасира нашој земљи је доказ да Саудијска Арабија жели сарадњу са Србијом", рекао је Весић.

Весић је истакао и да је циљ Србије да буде логистички хаб овог дела Европе, те да су компаније добродошле у нашу земљу.

Указао је и да Србија има потписане уговоре о слободном тржишту са бројним земљама, због чега је добра инвестициона дестинација и за улагаче са Блиског истока.

Посебно је истакао значај иницијативе "Отворени Балкан" у оквиру које ће ускоро профункционисати јединствено тржиште између Србије, Северне Македоније и Албаније, у очекивању да се томе придруже и Црна Гора и Босна и Херцеговина, што ће, такође, значити "позив" инвеститорима да улажу у овај регион.

Весић је министру Ал Џасиру представио најзначајније инфраструктурне пројекте који се реализују у Србији или се њихова реализација ускоро очекује, пре свега када је реч о изградњи брзих путева и пруга.

"Разговарали смо о томе како се граде брзе пруге. Они имају 5.000 километара пруга, а ми 3.400 километара. Разговарали смо нашем искуству у изградни брзих пруга и шта учинити како би се се сарадња интензивирала", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг