Вести

ВЕСИЋ: ОПОЗИЦИЈА НЕ ЖЕЛИ НА ИЗБОРЕ ВЕЋ НА СИЛУ ДА ПРЕУЗМЕ ВЛАСТ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће обилазница око Београда бити завршена током овог месеца и пуштена у саобраћај, што ће значајно растеретити Газелу и центар Београда.

"Можете да видите да је скоро потпуно завршена. Планирано је током овог месеца и коначно ћемо завршити тих 47 километара од укупно 78 километара. Завршићемо деоницу до Бубањ потока чиме ће сав теретни саобраћај са Газеле из правца Новог Сада и Шида ка Нишу бити измештен и неће више бити потребе да пролази кроз центар Београда", рекао је министар Весић за ТВ Пинк. 

Да би обилазница била потпуна, додао је министар Весић, неопходно је урадити још 31 километар од Бубањ потока до Панчева, чије је пројектовање почело пре неколико месеци. 

"Та деоница је врло захтевна и важна јер она чини не само 31 километар саобраћајне обилазнице већ поред тога чини и 28,8 километара железничке обилазнице. Ради се на Винчи велики железничко - друмски мост и на тај начин ћемо добити, када завршимо тих 28,8 километара железнице упоредо са 31 километар друмске обилазнице. Добићемо железничку обилазницу око Београда - што значи да сав теретни саобраћај железнички из Баната, Панчева, Вршца. Зрењанина, Кикинде више неће пролазити кроз Београд", рекао је министар Весић. 

Тиме ће Београд добити две обилазнице, рекао је министар Весић и велики друмско - железнички мост на Винчи, и на сектору Ц после Бубањ потока радиће се два тунела - тунел Лештане и тунел Бубањ поток. 

"Сада завршавамо тунел Бели поток на деоници до Бубањ потока, и он се опрема ових дана. То је велика ствар и победа наше политике, политике председника да се Србија саобраћајно повеже", рекао је министар Весић. 

У Сурчину је са кинеском компанијом потписан анекс уговора за петљу Јаково и то је наставак брзе саобраћајнице Сурчин - Нови Београд коју је председник Вучић пустио у априлу. 

"Та саобраћајница је битно скратила пут, повезала Нови Београд и Земун и директан излазак на аутопут Милош Велики је скраћен за 10 километара. Тада је председник обећао грађанима Јакова да ће бити урађена и петља - потписали смо пре неки дан уговор вредан око 3,3 милиона евра, и биће урађено негде око 2,2 километара пута. Петља је важна јер ће омогућити да око 40.000 људи што из Сурчина, што из других општина имају директан излаз на аутопут и укинуће сав теретни, транзитни камионски саобраћај кроз Сурчин који ће после тога бити забрањен", рекао је министар Весић. 

Када је реч о изменама и допунама Закона о изградњи и планирању, министар Весић је рекао да осим потпуног усклађивања са европским стандардима о градњи, Закон ће од сада штитити и грађане. 

"Осим међународних сертификата зелене градње, заштитићемо и грађане. Ту је обавезна полиса осигурања за све инвеститоре, из које ће моћи да се наплати евентуална штета која настане према трећем лицу - ако се оштети споредна зграда или слично, као што се дешавало, али и околне улице - мораће да буду враћене у првобитно стање уколико дође до оштећења. До сада се дешавало да се тужи инвеститор, да то не може да се наплати, а од сада ће се то наплаћивати из осигурања", рекао је министар Весић. 

Коментаришући претње по живот које су упућене председнику Вучићу током протеклог протеста опозиције, министар Весић рекао је да је реч о људима који "желе да дођу на власт ликвидацијом председника, али не и легално - изборима". 

"Његови политички противници мисле да ће тако што ће елиминисати њега, моћи да дођу на власт. И то је парадокс на скупу који је сазван наводно против насиља. На том скупу немате ни један предлог који се тиче деце у школи, који се тиче побољшања система образовања, то би било логично ако сте већ сазвали скуп због трагедије у школи Рибникар", рекао је министар Весић. 

Тај протест чији је повод била трагедија, додао је министар Весић, претворио се у захтев да буде смењен председник државе Александар Вучић и сваки њихов протест се на крају сведе на то. 

"Наравно по могућности без избора. Са друге стране њих не занима борба нашег народа на Косову и Метохији, не интересује их поплава у Ивањици. Не интересује их окупација нашег народа на Косову и Метохији. Наши људи се сваки дан окупљају испред општине у Лепосавићу, боре се мирно али то никога очигледно у Београду не интересује", рекао је министар Весић. 

Њима је једино важно како сменити или убити председника Вучића, рекао је министар Весић и додао да је жалосно јер се тренутно води историјска борба, и нагласио да је председник Вучић успео да Србија на својој страни добије највеће светске силе. 

"У тој великој борби имате неке који покушавају да тај глас са севера Косова не дође до Београда и понашате се као да Београд нема везе. Они мисле да треба да признамо независност Косова и Метохије и да Косово и Метохија нема никакве везе са Србијом. Уосталом могли сте да видите да је шеф кабинета Вјосе Османи између осталог подржава то што се дешава у Београду", рекао је министар Весић. 

Док се све ово дешава у Србији, истиче министар Весић, имамо тешко кршење људских права на Косову и Метохији, покушај да се српски народ обесправи и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти постави своје гаулајтере. 

"У општини Лепосавић имате тог његовог градоначелника ког је изабрало не знам, 50 људи, коме такође Курти крши људска права као и Србима. Он њега држи у општини и његова породица жели да га види, он га држи као таоца у општини Лепосавић уместо да га пусти да иде кући. Он дакле не малтретира само Србе већ и Албанце", рекао је министар Весић. 

Док се наш народ бори и док му се крше сва права, рекао је министар Весић, имамо ситуацију да неко у Београду мисли да је потребно неким другим догађајима потпуно ставити све то по страни. 

"Што се тиче избора, Српска напредна странка је спремна увек да се иде на изборе, председник Вучић је то рекао, нека поднесу захтев, колико год гласова да им је потребно Српска напредна странка ће вам дати, идемо на референдум да видимо шта ће народ да каже. То је начин како се по Уставу и Закону долази на власт. Али не, они желе да се не иде на изборе, да на силу преузму власт", закључио је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк