Вести

ВЕСИЋ: ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ПРИКЉУЧАК НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА

Почело је пријављивање власника нелегално изграђених објеката за прикључивање на комуналну инфраструктуру. Рок за пријаву је до 15. октобра.

Грађани који живе у нелегално изграђеним објектима од данас могу да се пријављују за привремено прикључење на струју, грејање, воду и канализацију.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који је присуствовао почетку пријављивања грађана у Градској општини Сурчин, рекао је за РТС 1 да су све државне службе укључене у то да се процес пријаве обави брзо и ефикасно.

Навео је да је рок за добијање решења 15 дана, а ако грађани не добију решење, имају право да се жале Министарству које је дужно да одговори у року од осам дана.

"Рокови су кратки зато што желимо да омогућимо људима да заиста то своје право остваре. Само на територији Београда имамо 67 пунктова на којима се врши пријављивање. Ја сам захвалан општинама које су се добро организовале, али овај процес траје месец дана и треба да имамо такву организацију", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да грађани не морају бити прикључени у року од месец дана, већ да добију решење са којим ће отићи у предузећа која ће обавити прикључење које зависи од техничких услова.

Министар Весић навео је да се очекује да ће бити поднето око 50.000 пријава.

 

 

Велико интересовање за пријаву за прикључак на комуналну инфраструктуру

Министар Весић изјавио је да је велико интересовање грађана за пријаву нелегалних објеката, која је почела данас, за добијање легалног прикључка на комуналну инфраструктуру, не само у Београду већ и у осталим градовима у Србији.

Министар Весић рекао је да ће пријава која је почела данас трајати до 15. октобра и да држава на овај начин решава основна људска права и дозвољава свим грађанима да имају право на струју, воду, гас или грејање без обзира на статус објекта у којима се налазе.

"Урадили смо све што смо могли како би заиста грађани и грађанке остварили своје право и добили могућност да се за ових месец дана прикључе. Ово решење које ће грађани добити у општинама није решење о озакоњењу, нити прејудицира одлуку о озакоњењу, али омогућава људима да нормално живе", рекао је министар Весић.

Министар Весић нагласио је да се право на прикључење нелегално изграђених објеката на струју, воду, гас, грејање или канализацију односи само на стамбене објекте тамо где људи живе са својим породицама, уз доказ да немају неку другу некретнину на своје име и да не живе на неком другом месту, а не на инвеститоре односно оне који су кршили закон.

"Како бисмо олакшали грађанима да све заврше на једном месту, јуче је на састанку са Јавном бележничком комором договорено да се изда упуство да нотари могу да раде и ван својих канцеларија када је реч о изјавама које даје становништво, тако да ћемо организовати нотаре и у општинама", рекао је министар Весић.

Министар Весић нагласио је да ће на тај начин грађани на лицу места моћи да потпишу изјаву и овере је по цени од 360 динара, што је договорено са Јавном бележничком комором како би сви грађани плаћали исти износ.

"Грађани који немају захтев за легализацију, њих је мање, али их ипак има,  мораће да ураде и снимак. Јуче сам имао састанак са савезним геодетама и договорено је како треба да изгледа снимак у овом случају. Он није као снимак за легализацију, много је једноставнији и јефтинији, а и много се брже израђује", рекао је министар Весић.

Министар Весић појаснио је и да то што ће грађани добити решења од општине не значи да они морају да буду прикључени на инфраструктуру у року од месец дана.

"Решење им само даје право да могу да оду у надлежно предузеће и склопе као сви други грађани уговор којим ће да регулишу свој однос са тим предузећем, односно да плате прикључак као и сви остали грађани, а када ће бити прикључени зависи од техничких капацитета предузећа", рекао је министар Весић. 

Министар Весић изразио је уверење да ће се на овај начин великом броју људи омогућити да реше свој животни проблем и да ће у наредним месецима полако сви они бити прикључени на легалну инфраструктуру, чиме ће се испоштовати њихова основна људска права, а то је право на струју, воду и гас.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1