Вести

ВЕСИЋ: ПОДЕЉЕНО 6.000 ПАКЕТА ПЕНЗИОНЕРИМА, НАСТАВЉА СЕ ИСПОРУКА

Испорука бесплатних пакета помоћи пензионерима у Београду, са примањима мањим од 30.000 динара, почела је у петак, а првог дана подељено је око 6.000 пакета, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић и најавио да ће свих 173.000 пензионера којима је намењена та помоћ, у наредних 10 дана добити пакете.

Весић је рекао да је општинским центрима за социјални рад до јуче у 15 часова испоручено око 35.000 пакета са основним животним намирницама.

''Око 100 шлепера је ушло у штарк арену, пакети се дезинфикују по изласку из Арене где их пакује око 450 волонтера у једној смени, а пакују се у две смене како би се што пре испоручили пензионерима'', рекао је Весић.

У пакетима се, како је рекао, налази по килограм брашна и шећера, литар уља, кафа, слаткиш и друге намирнице.

''То им достављамо како не би морали да излазе из куће, а уколико нешто нема у пакету нека позову наше волонтерске центре и ми ћемо им доставити'', навео је Весић.

Апеловао је на пензионере да не излазе из куће и нагласио да се мером забране кретања штите њихови животи указујући на податак да је у Италији 57,9 одсто заражених међу старијима од 65 година, док је у Србији 25,2 одсто инфицираних у тој старосној групи.

''Не слушајте шарлатане који вам поручују са друштвених мрежа како треба да шетате, они вас шаљу директно у смрт'', поручио је Весић.

Упитан да ли ће у Београду, једном од жаришта корона вируса у Србији, бити уведене нове мере, Весић је нагласио да је Београд спреман да спроведе сваку одлуку епидемиолога, Владе и председника Србије, па и меру карантина за београдске општине уколико то буде потребно.

''Наш посао је да спроведемо одлуке струке, Владе и председника Србије, а коначна одлука је у њиховим рукама. Уколико би се увео карантин у Београду, то је опсежна операција, није лако ставити у карантин два милиона људи, потребан је велики број полицајаца и војника да би се то спровело'', рекао је Весић.

Подсетио је да је у овом тренутку 420.000 грађана Београда старијих од 65 година на неки начин у карантину и додао да им општински волонтерски центри организују доставу лекова, хране и испоруку бесплатних пакета.

''Не треба сумњати да ћемо спровести и меру карантина, јер нам је здравље грађана на првом месту, а да ли ће бити нових мера зависи од нас грађана и да ли поштујемо све прописане мере'', нагласио је заменик градоначелника.

Весић је подсетио на хајку која се, како је рекао, водила против председника Србије Александра Вучића, када је уведена мера забране кретања за старије од 65 година и нагласио да је том мером директно спашено хиљаде живота.

''Зато ће свака мера коју буду предложили епидемиолози бити спроведена, а Београд ће их спровести ригорозно, одговорно и дисциплиновано јер епидемија мора да се заустави'', рекао је Весић.

 

 

Ако наставите овако, биће нам пуне све болнице

Весић је позвао грађане да се не окупљају у парковима и да у њих не доводе децу, јер су паркови затворени због спречавања ширења корона вируса и упозорио да ће нам у супротном бити пуне све болнице.

Весић је рекао да је са Комуналном милицијом данас обилазио све паркове у граду, укључујући Кошутњак и Ушће, и да су наилазили на групе од петоро или десеторо људи, да су их замолили да оду из парка, али да су се потом они враћали у њих за пола сата.

“Не знам о чему размишљају. Овако су се Италијани понашали, па погледајте сада, не могу мртве да изброје у Италији, јер су седели по кафићима и зато што су мислили да неће доћи код њих, ''неће доћи до мене, ја сам сигуран''. Не знам од чега су сигурни”, рекао је Весић

Људи, како је рекао, морају да схвате да је ванредно стање и да се боримо за људске животе, а да свако груписање значи да неко потенцијално може да пренесе вирус.

“Хајде да се придржавамо свих мера које предлажу епидемиолози. Чули сте шта Кинези кажу, хајде да се придржавамо и издржимо неколико недеља, месец дана да изађемо из овога. На овај начин ће нам све болнице бити пуне”, поручио је Весић, видно бесан због неодговорног понашања појединаца.

Нагласио је да сви морамо да се придржавамо мера, да се не групишемо, да носимо сву заштитну опрему, да се не улази у паркове.

Весић је рекао да забрану свих окупљања на јавним местима и затварање паркова није донео неко из хира, него да се људи не би заразили.

“Шта још треба да објашњавамо да је ситуација тешка. Шта, треба да понављам ко онај градоначелник у Бергаму што је обилазио фризерске салоне и питао их шта ће им фризуре за мртвачке сандуке”, рекао је Весић.

Нагласио је да људи морају да схвате да је ситуација озбиљна и да људи умиру у свету.

“У Њујорку имате хладњаче испред болница које износе мртве".

Има сваког дана дупло више мртвих него претходног дана. Погледајте шта се дешава у Италији и Шпанији. Немојте да дозволимо да дођемо у ту ситуацију”, рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк