Вести

ВЕСИЋ: РЕШАВАМО ПРОБЛЕМЕ НАШИМ ГРАЂАНИМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је да ће Предлог измена и допуна Закона о озакоњењу објеката који предвиђа могућност да грађани, који живе у бесправно саграђеним објектима, добију право да се легално прикључе на струју, воду, грејање и гас, бити упућен Народној скупштини, како је синоћ затражио председник Републике Србије Александар Вучић.

"Председник Републике Александар Вучић, заштитник грађана, али и удружења грађана обратили су се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са захтевом да се грађанкама и грађанима који живе у бесправно саграђеним објектима омогући привремено прикључење објеката на комуналну инфраструктуру до решавања њиховог захтева за озакоњење. Разматрајући наведене захтеве и иницијативе Министарство је предложило, а Влада је усвојила Предлог измена и допуна Закона о озакоњењу објеката, прихватајући да ова права јесу основна људска права и да је потребно да све наше грађанке и грађани имају, пре свега – струју, воду, грејање и гас", рекао је министар Весић.

Напоменуо је да се ова измена неће примењивати на све власнике бесправних објеката, већ само на лица која су овом изградњом или куповином стана трајно решавали своју стамбену потребу и биће временски ограничена.

Министар Весић рекао је да ће Министарство најкасније у року од 15 дана од дана ступања на снагу овог закона предложити Уредбу којом ће прецизно прописати услови за стицање овог права, а грађани који живе у овим објектима имаће месец дана од ступања уредбе на снагу да се пријаве за привремени прикључак.

Нагласио је да се ово право односи само на људе који живе у тим становима и то за једну некретнину, а не на пословне објекте, као ни на бесправне градитеље.

"Тако решавамо проблем људима, а не награђујемо оне који су бесправно градили и пљачкали и државу, а варали и грађане којима су продавали станове у којима данас не могу да се прикључе на струју. Месец дана је довољно да се ови људи пријаве и да решимо проблем онако како је председник Вучић то тражио", закључио је министар Весић.

 

Влада одредила коридоре за камионе у транзиту

Министар Весић изјавио је да је Влада Републике Србије донела, на предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Уредбу којом су одређени коридори за транзит теретних возила дуж ауто-путева.

Министар Весић рекао је да камиони који су у транзиту, односно у проласку кроз Србију, више не могу да силазе са ауто-путева и користе регионалне и локалне путеве како би избегли да плате путарину.

"Нажалост, велики део страних камиона у транзиту кроз Србију није користио ауто-путеве како би избегли плаћање путарине. Тако смо имали мање новца у буџету, али су ови камиони додатно уништавали регионалне и локалне путеве. То више неће бити могуће јер су одређени гранични прелази на којима камиони у транзиту могу да уђу и изађу из Србије према Северној Македонији, Бугарској, Хрватској и Мађарској, а то су гранични прелази Хоргош, Батровци, Градина, Прешево и Келебија. До и од тих прелаза страни камиони у транзиту могу само ауто-путем и нема скретања са ових коридора", објаснио је министар Весић.

Додао је да су одређени коридори за камионе у транзиту према Црној Гори, Босни и Херцеговини и Румунији који нису ауто-путеви, али да страни камиони у транзиту не смеју да напусте ни ове коридоре.

"На свим граничним прелазима постављени су саобраћајни знаци који упозоравају стране камионџије на транзитне коридоре којима морају да се крећу. Они који скрену са коридора чине прекршаје због којих су предвиђене казне", рекао је министар Весић.

Нагласио је да Србија разговара са Хрватском да гранични прелаз Шид буде одређен само за камионе са српским, хрватским и словеначким таблицама, чиме би камионџије избегле гужве на граничном прелазу Батровци, а да је са Мађарском договорено да се на постојећем граничном прелазу Хоргош уреди једна додатна трака коју ће да користе само камиони са српским и мађарским таблицама.

"На Келебији ће бити два прелаза и то један за путничка, а други за теретна возила, где ће за српске и мађарске камионе бити посебни коридори", додао је министар Весић.

Министар Весић рекао је да српски аутопревозници никада нису имали већу подршку државе и да веома цени и поштује рад аутопревозника, јер су то су људи који запошљавају велики број људи и део су извоза Србије.

Истиче да је за мање од шест месеци, заједно са својим сарадницима, обезбедио више од 30 хиљада нових дозвола за камионџије, по 11 хиљада нових дозвола за Италију и Немачку, преко 50 одсто више дозвола за Шпанију, дупло више дозвола за Мађарску. 

"Наставићу да разговарам са Аустријом, Француском и другим земљама како бисмо обезбедили нове дозволе. Српски превозници осећају да њихова држава стоји иза њих и захвални су нам на томе", поручио је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк