Вести

ВЕСИЋ: СА ДОБРИМ ПУТЕВИМА ПОСТАВЉАМО ТЕМЕЉ ЗА РАЗВОЈ СРБИЈЕ

Саобраћајно повезивање је важно јер омогућава развој земље, долазак инвеститора, бољи животни стандард и развој туризма, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да је у Србији од 2013. године у саобраћај пуштено око 421 километар ауто-путева и брзих саобраћајница.

Министар Весић је подсетио да је саобраћајно повезивање политика коју заговара председник Републике Србије Александар Вучић и додао да се то могло видети и јуче, током посете општини Прибој, када су изнети планови за развој тог дела наше земље, међу којима је и изградња гондоле дужине око 15 километара, која ће спојити ски-центар Торник са Прибојском бањом.

“То значи живот за Прибојску бању, повезивање свих тих места - Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши са Златибором и њихову заједничку туристичку понуду. Управо се јуче показало шта значи политика коју председник Александар Вучић заговара последњих више од десет година, а то је саобраћајно повезивање Србије јер се на овом примеру показује колико сви делови Србије постају интересантнији и за туризам и за улагање”, рекао је министар Весић.

Подсетио је да су се током јучерашње посете Прибоју чули планови о развоју тог дела наше земље и додао да ће се градити ауто-пут Пожега-Котроман који води према Републици Српској, те да ће се истовремено кренути и са изградњом аутопута од Пожеге до Бољара, односно до границе са Црном Гором.

Такође, подсетио је на најаве председника Александра Вучића да ће Нова Варош бити повезана брзом саобраћајницом преко Сјенице са Дугом Пољаном.

“Та саобраћајница биће дуга око 55 километара и омогућити да Прибој, Пријепоље и Нова Варош буду везани за аутопут према Београду, да не буду запостављени”, рекао је министар Весић.

Навео је да је од 2013. године у саобраћај пуштено укупно скоро 421 километар ауто-путева и брзих саобраћајница од чега је у пуном профилу 360,9 километара, а око 60 у полупрофилу.

“Тиме смо показали колико нам је важно да се сваки део Србије развија и повеже”, истакао је министар Весић.

Нагласио је да је саобраћајно повезивање важно јер се изградњом брзих саобраћајница и пруга, као и реконструкцијом постојећих суштински постављају темељ за развој Србије.

“Изградња саобраћајница значи више инвестиција, а то значи више радних места, боље плате и да људи могу да остану ту где се сада налазе и нормално живе од свог рада”, рекао је министар Весић.

Зато је, како је истакао, развој Србије кроз саобраћајну инфраструктуру била једна од најважнијих одлука коју је донео председник Александар Вучић, када је био први потпредседник владе јер је он, додао је министар, први наш политички лидер који је разумео значај инфраструктуре за развој земље.

Министар Весић је као пример навео да ће се, када се заврши Фрушкогорски коридор 2026. године, од Новог Сада до Ирига стизати за десетак минута, до Руме за око 20, до Шапца за 40, а до Лознице за мање од сат времена.

"То потпуно мења начин живота јер теоретски можете да живите у Руми, а радите у Новом Саду и обрнуто што је сада могуће, али уз много више потешкоћа”, рекао је министар Весић.

Навео је да ће крајем октобра бити завршен ауто-пут Рума-Шабац, а да ће се онда до краја следеће године радити брза саобраћајница од Шапца до Лознице, те да ће се радити и одвајање за Слепчевић-Бадовинце, што је још један одвојак за Републику Српску.

То, додаје, значи да ћемо на овој брзој саобраћајници имати две везе са Републиком Српском, преко Бадовинаца и преко граничког прелаза код Зворника, тако да ћемо на тај начин бити добро саобраћајно повезани када је у питању Република Српска.

"Ако томе додамо да треба да буде завршен ауто-пут Сремска Рача-Кузмин, што је први део ауто-пута Београд-Сарајево, као и ауто-пут Пожега-Котроман који је веза према Вишеграду, па преко Романије до Сарајева, то значи да ће Србија и Република Српска, односно Босна и Херцеговина бити повезани са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице”, рекао је министар Весић.

Коментаришући критике поводом тога што је деоница од 5,5 километара на аутопуту Ниш-Мердаре, која је недавно отворена, рађена у полупрофилу, министар Весић је рекао да то само показује до које мере поједини опозициони политичари не желе да се у Србији било шта позитивно промени.

“Када се граде аутопутеви и брзе саобраћајнице, гради их председник Александар Вучић, али не за ову владу већ за све грађанке и грађане који ће их користити деценијама у будућности”, рекао је министар Весић.

Образложио је да је одлука о томе да се првих 5,5 километара овог ауто-пута гради у полупрофилу донета 2018. године, али да је у међувремену промењена тако да ће се друга, трећа и четврта деоница првог сектора радити у пуном профилу.

“Исти ти који нас нападају отварали су делове обилазнице око Београда у полупрофилу. Тадашњи председник Борис Тадић је ишао на отварања и тада им то није сметало”, рекао је министар Весић.

Додао је да је између 2007. и 2012. године у пуном профилу изграђено 6,1 километара ауто-путева, а у полупрофилу 190 километара.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи