Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА И МАЂАРСКА ИЗГРАДИЋЕ ЗАЈЕДНО ТРИ ПРУГЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да ће Србија и Мађарска заједно изградити три пруге, то јест, поред брзе пруге Београд - Будимпешта и пругу Суботица - Сегедин и Суботица - Баја.

Весић је рекао новинарима у Будимпешти, након састанка са мађарским министром грађевинарства и саобраћаја Лазаром Јаношем, да ће се поред пруге од Суботице до Сегедина, која ће бити отворена у октобру за путнички саобраћај, заједно градити и пруга од Суботице до Баје.

"За пругу Суботица - Баја смо већ завршили идејни пројекат заједно са Мађарима, наш део је дуг око 13 километара и вредан око 50 милиона и ми ћемо тај пројекат заједнички кандидовати. Они имају мало дужи део пруге. Тако да смо спремни после идејног пројекта да уђемо заједно у пројектовање и изградњу пруге. То је наша трећа пруга", навео је Весић.

Како је рекао, велики број грађана гравитира на том простору и тек ће се видети да ли ће се пруга до Баје финансирати уз помоћ ЕУ или из буџета.

Весић је прокоментарисао да је став Владе Србије да сарађујемо са свима земљама.

"И нама је Кина важан партнер и поштујемо што улаже у Србију, видимо да се то поштује и у Мађарској. Ми водимо рачуна о својим интересима и трудимо се да не угрозимо своје односе ни са ЕУ, нити са било ким другим, али гледамо пре свега српске интересе, као што раде и Мађари. Кинеске компаније раде мађарски део пруге до Будимпеште, не само наш део. Наставићемо да спроводимо пројекте у најбољем интересу Србије. Кина нам је важан партнер и поштујемо шта раде у Србији", додао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг