Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА ЈЕ ДАНАС ДЕМОКРАТСКА ЗЕМЉА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије и некадашњи близак сарадник убијеног премијера Зорана Ђинђића, Горан Весић изјавио је да је окупљање Народног покрета за Србију, на које позива председник Републике Србије Александар Вучић, покушај да се по најважнијим питањима у земљи постигне јединство, а да је такво јединство око Косова и Метохије покушавао да постигне Ђинђић пред убиство.

Министар Весић рекао је да се Ђинђић залагао са демократизацију, економске реформе, повратак Србије у међународну заједницу и улазак Србије у Европску унију, те решавање питања Косова и Метохије, у складу са могућностима и ситуацијом на међународној сцени.

"Данас се управо ти процеси дешавају. Политички циљеви за које се Ђинђић залагао циљеви су данашње Србије. Србија данас преговара са Европском унијом о чланству, спроводи економске реформе и земља је која покушава да реши (питање) Косова и Метохије, у складу са могућностима, уз поштовање Устава. Србија је данас демократска земља и то је победа и Зорана Ђинђића", рекао је министар Весић.

Чини се, како је рекао министар Весић, да нису научене лекције из времена пре убиства Ђинђића, јер и данас постоје политичке странке које неће рећи да Србин не сме да убије Србина, већ се на њиховим митинзима поручује "ко потпише, њега убише", зато што мисле да се насиљем и убиством решавају политички проблеми.

"Када је Ђинђић убијен, претходно је медијски сатанизован. ТВ Пинк га је једина подржавала потпуно. Он је проглашаван криминалцем, а данас то исто раде Вучићу. Наше друштво није научило лекцију", констатовао је министар Весић.

Додао је да Ђинђић и председник Вучић јесу били политички противници, али су на сличан начин доживљавали политику, свесни позиције Србије у међународној заједници, не желећи да је доведу у ситуацију да је сама против свих, и сматрајући Немачку најзначајнијим партнером у Европи, а економски напредак најважнији за државу.

"Они из опозиције који се сада заклињу у Ђинђића, ништа нису урадили да се сачува сећање на њега док су били на власти. Споменик Ђинђићу је предложио Вучић, као премијер, али нису ни Зоран Живковић, ни Војислав Коштуница, ни Мирко Цветковић, ни Борис Тадић. Фондација "Зоран Ђинђић" сада има подршку Владе Србије, не сећам се да су они који се сада куну у Ђинђића финансирали ту фондацију", рекао је министар Весић.

Додао је да данас исти људи на истим темама, исти центри моћи, нападају председник Вучића.

Подсетио је да је Ђинђић био свестан да је неопходно да Србија покрене питање Косова и Метохије, и покушавао да га реши када је послао писма светским лидерима са тим захтевом.

Док су сви желели да остане "статус кво", Ђинђић је схватао да ће ситуација бити све гора, додао је Весић.

"Он је разумео да је Србији важно да се што пре затвори питање Косова и Метохије. Зато је почео разговоре са свима у друштву, за које је веровао да могу да дају допринос, па и са неистомишљеницима. Данас је време да направимо шири покрет, да разговарамо са свим људима, јер је време да се то питање реши, у складу са могућностима, у договору са међународном заједницом, да заштитимо наш народ, али и сачувамо земљу", рекао је министар Весић.

Додао је да је Ђинђић био реалан политичар који је разумео да Србија сама треба да прича о Косову и Метохији, пре него што неки други прогласе независност Космета.

"Потребно нам је јединство по питању Косова и Метохије, као што је Ђинђић покушавао. То је управо оно што сада ради Вучић. Сигуран сам да оно што се сада дешава када стварамо покрет који треба да обједини све снаге, како бисмо решили питање Косова и Метохије, то је на трагу онога што је радио Ђинђић када је покушавао да окупи све. Нама је потребно јединство и то је оно што се данас дешава", рекао је министар Весић.

Констатовао је да је држава данас снажнија, јер само Србија снажне привреде може да штити своје интересе.

"Ђинђић је био реформатор, желео је да промени друштво, дао је себе да промени Србију. Као што се и данас Србија мења. А, свако ко жели да је мења на боље, наиђе на отпор. Иста је матрица. Ђинђић и Вучић су ретки модерни српски политичари који нису повлађивали људима, него су отворено говорили шта треба да урадимо да будемо бољи. То је тежи, али бољи пут за Србију", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк