Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА ОПРЕДЕЛИЛА 300 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА РАЗВОЈ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић, изјавио је да је Србија у сарадњи са партнерима, Светском банком и Француском агенцијом за развој, определила 300 милиона долара за развој јединица локалне самоуправе у оквиру програма (пројекат LIID) и позвао је градове и општине да конкуришу за та средства.

Министар Весић изразио је захвалност председнику Републике Србије Александру Вучићу који је "својим ауторитетом и одличним односима са нашим међународним партнерима обезбедио ова средства која ће бити од огромног значаја за развој општина и градова у Србији".

"Градови и општине, њих 145, добиће бесповратна средства за реализацију пројеката из области развоја локалне инфраструктуре и јачања институционалних капацитета", навео је министар Весић.

Објаснио је да средства могу да буду искоришћена за реализацију пројеката у области рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећања отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала и слично.

Затим, за пројекте активне мобилности, попут озелењавања и решавања проблема наслеђеног загађења, јавне расвете, унапређења система за управљање саобраћајем, унапређењем система за регулисање саобраћаја, регулисање паркирања, безбедности саобраћаја и слично.

Министар Весић навео је да средства могу бити искоришћена и у сврху е-мобилности, инсталацијом станица за електрично пуњење, развојем саобраћајне инфраструктуре за е-бицикле и е-мотоцикле, јачања капацитета и реализације пилот пројеката у областима унапређења управљања инфраструктуром, унапређењем институционалне организације, политика, стандарда, одржавања инфраструктуре.

Средства могу бити искоришћена и за пројекте управљања имовином, отпорности на климатске промене и безбедности, израде планова одрживе урбане мобилности и паметне урбане мобилности, унапређења партиципативног планирања и припрема пројеката.

То, према речима министра Весића, између осталог подразумева комплетирање планске документације, унапређење координације између планске и стратешке документације, укључивање фактора климатских промена у плански процес и бољу интеграцију са процесом планирања капиталних инвестиција и буџета, јачање капацитета пружалаца инфраструктурних услуга развојем разноврсних алата.

"Средства које добијају општине су предефинисана, а параметри на основу којих је одређен износ расположивих средстава по јединицама локалне самоуправе су број становника, површина, индекс развијености и рањивост на климатске промене", навео је министар Весић. 

Министар Весић истакао је да је ово прилика да општине реализују пројекте које ће допринети да у будућности буду "иновативнија, инклузивнија и квалитетнија места за живот њихових грађана".

 

 

 

Извор: Танјуг