Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА СЕ МЕЊА И НАПРЕДУЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић представио је пројекат изградње канализационог система за прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода на подручју Власине председнику Александру Вучићу, током његове посете Пчињском округу.

 Министар Весић истакао је да ће се на Власинском језеру градити 83 километара дуг систем канализациони систем, укупне вредности 34,5 милиона евра.

Систем ће имати два постројења за прераду отпадних вода, северно и јужно, и на северно постројење моћи ће да се прикључи 5.500 људи, а на јужно 3.000 грађана, појаснио је министар Весић.

Навео је да се ради пројектовање тог система, те да је урађено око 78 километара са локацијским условима.

"Овај пројекат ући ће у трећу фазу "Чисте Србије", са Бујановцем, Владичиним Ханом, Сурдулицом, Врањском бањом. Укупно у Пчињском округу биће урађено 409 километра канализационог система, вредности 200 милиона евра", истакао је министар Весић.

Додао је да ће наредних недеља бити потписан уговор за изградњу друге фазе "Чисте Србије" у оквиру које ће се у 16 општина градити канализациона инфраструктура и инфраструктура за одлагање комуналног чврстог отпада у Србији, вредна чак 500 милиона евра.

У првој фази која је у току већ се ради на 16 локација у 14 општина у вредности од 336 милиона евра.

Читав пројекат Чиста Србија обухвата изградњу канализације и постројења за прераду отпадних вода у 89 општина.

Када пројекат, вредан 3,5 милијарди евра, буде завршен, канализацију ће добити 2,7 милиона људи, рекао је министар Весић.

"Од тренутка када почнемо да градимо канализациони прстен око Власинског језера, на лето 2024. године, за две године то ће бити завршено", рекао је министар Весић.

У трећној фази пројекта "Чиста Србија", поред Пчињског, радиће се и постројења у делу Јабланичког округа где се гради 148 км канализације и пет постројења за прераду отпадних вода вредности скоро 82 милиона евра, додао је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг